11-08-2015

Utsatte menneskers rettssikkerhet og pomp og prakt

Søndag var jeg på Nationaltheatret, der følte meg litt som blindpassasjer. Kjæresten min og jeg hadde gratisbilletter, de fleste andre var der i sine beste klær og hadde betalt minst kr. 500,- for å se forestillingen Verdiløse menn.

Inntektene fra billettsalget på søndag gikk nemlig til Gatejuristen. Fordi Gatejuristen tidligere var truet med 160 000 kroner i kutt fra Oslo Kommune.
Dette hadde godeste skuespiller Gard Eidsvold hørt på radio, dermed var kimen til støtteforestilling sådd.

Oslo Kommune skal som sedvanlig ha gitt seg etter press, det kan godt hende Gatejuristen nå vil få mer enn først forventet – følg med!

Søndag stilte uansett teaterensemblet opp på Nationaltheatret, i forkant av forestillingen og forsnakket Gatejuristen. Med blant andre generalsekretær Merethe Smith i Advokatforeningen og Johan H. Andresen i Ferd. Også Gatejuristens leder Cathrine Moksness var der.

Det var et pompøst og høyverdig arrangement, med aktverdig engasjement for at et lite tiltak innunder Kirkens Bymisjon skal få litt mer. Noe som igjen fører til at noen av de som fra før er fratatt muligheter og rettigheter, gis mer juridiske rettigheter.

Mange kom og så både forsnakkingen og forestillingen og det var mange kjente fjes der, særlig jurister. Men hvorfor i all verden var det ingen som (ihvertfall øyensynlig) reagerte på det åpenbare bakteppet for hele seansen? At stadig fler utsatte er å anse som rettsløse i vårt samfunn. Det kan vi da ikke finne oss i!

Hvor er protesten? Hvor er kravene? Hvilke med politiske innvendinger ble invitert? Eksempelvis 100 000 kroner mer til et tiltak under Kirkens Bymisjon er selvsagt vakkert, men slett ikke løsningen på dette, kjære hovedstadens politiske myndigheter!

Ordfører Fabian Stang var blant festtalerne på søndag. Slike seanser som den på søndag, kan lett anses som politisk tåkelegging.

Kort oppsummert: Her er det lagt opp til at Oslos politiske myndigheter skal gi populære og konsekvent ukontroversielle Gatejuristen eksempelvis 100 000 - 200 000 kroner mer, (Dråpe i havet) for slik å fremstå som om de bryr seg og prioriterer.

Etter at Gatejuristen først har fått sin årlige trussel om kutt. Og imens utviklingen går i gal retning for de vanskeligst stilte, under deres ledelse. Det lød som om de var enige om det i festtalene, at stadig fler trenger lavterskel rettshjelp. At stadig fler er rettsløse.

Og det er jo først og fremst enkeltmenneskers rettssikkerhet som er viktig, ikke bare enkelttiltak! Vi ser fram til vi får reell grunn til jubel, applauser, pomp og prakt.

Arild Knutsen, leder i
Foreningen for human narkotikapolitikk


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!