30-07-2016

USA deltok i nedskyting av russisk SU-24 over Syria i fjor

Det ser ut som USA og NATO har hatt fingrene i nedskytingen av Su-24 i fjor for å skape diplomatisk brudd mellom Tyrkia og Russland. De klarte det - nesten.

Den tyrkiske presidenten Erdogan hevder at det kan være en link mellom de to pilotene som skjøt ned et russisk Su-24 den 24. november i fjor og Gulen-bevegelsen som fikk skylden for kuppforsøket i Tyrkia.

Pilotene fløy F-16 fly fra samme flybase som brukes til lagring av 50 stk. amerikanske atomvåpen, og pilotene og basens ledelse er arrestert og fengslet etter kuppforsøket.

”Andre stater kan være bak kuppforsøket,” hevder Erdogan, og sikter til USA og dets tilgang til ”supreme intelligence”, landet som gir ly til Fethullah Gulen, antatt ansvarlig for kuppet.

Det russiske flyet krysset så vidt en flik av Tyrkia mens det drev anti-terror operasjoner i Syria. Nedskytingen ble antatt å være ensidig utført av Tyrkia.

Willy Wimmer, tidligere visepresident for Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) motstrider dette, i det han hevder at NATO og Saudi Arabiske krefter var involvert i hendelsen. ”Ifølge min informasjon var Airborne Early Warning and Control System (AWACS) fly fra USA og Saudi Arabia involvert. Fly som denne russiske Su-24 jageren er ikke enkel å skyte ned fra himmelen. Du trenger å sikte, og du kan bare gjøre det med en AWACS fly.”

De to AWACS flyene tok av fra henholdsvis en amerikansk base på Kypros og en base i Saudi Arabia, ifølge Wimmer.

I følge NATO’s retningslinjer, skal et fly som antas å krenke en annen stats luftrom varsles via den gjeldende flykontrolltjenesten for å gjøre piloten kjent med feilen. I fredstid er det kraftigste virkemidlet til et militært fly å tvinge det villfarne flyet til en nødlanding.

”Det som skjedde samsvarer ikke med noen internasjonale regler på noen måte. De skjøt ned det russiske flyet fordi de ønsket det,” sa Wimmer, som antar at motiviasjonen for det ellers uforklarlige angrepet, var å spolere de gode diplomatiske forholdene mellom Tyrkia og Russland.

”Det må antas at når noen bryter internasjonale regler, står det politiske interesser på spill. Dette handlet om å ødelegge relasjonene mellom Tyrkia og Russland som på den tiden blomstret.”

Wimmer uttalte seg også om The South Stream oljerørleding fra Russland til EU som ble stoppet på grunn av amerikansk press. Noen uker senere ble Russland og Tyrkia enige om en erstatning, The Turkich Stream, som var i strid med amerikansk ønske om sanksjoner mot Russland. Wimmer antar dette kan henge sammen med nedskytingen av russisk jagerfly.

Jens Stoltenberg og Børge Brende vil ikke fordømme amerikansk eller NATO's deltakelse av nedskytingen på bakgrunn av denne informasjonen.


Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!