Debatt

Urolige børser

Etter flere år med solid oppgang er Wall Street ute å kjøre igjen

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På tiårsdagen for markeringen av finanskrisen i 2008 gikk verdens børser kraftig ned. Spørsmålet ble øyeblikkelig stilt om børsfallet er et varsel om at verden enda en gang er på vei inn i en dyp økonomisk krise. Børskrakk er nemlig viktige signal om at det blir dårlige tider.

«Black Tuesday» på New York-børsen i 1929 ble startpunktet for 1930-tallets langvarige depresjon. Da verdiene på børsen på Wall Street falt like drastisk i 1987, dro det med seg en langvarig konjunkturnedgang. Børsnedturen i 2008 ble innledningen til finanskrisen. Her i landet kom vi bedre fra den enn andre land på grunn av oljepengene. Mens andre land måtte låne seg til fant, slapp Norge å låne fordi vi hadde penger på bok. Vi hadde Oljefondet.

Etter flere år med solid oppgang er Wall Street ute å kjøre igjen. Det smitter over på børsene over hele verden. Så langt har det bare gått ut over rikingene. Dagens Næringsliv skriver at storinvestorene John Fredriksen, Kjell Inge Røkke og Kristian Siem har sett millionverdier fordampe innen olje, shipping og sjømat. Ingen synes synd dem. De klarer seg.

Verre er det hvis Norges store bedrifter begynner å tape store penger. Da går det på arbeidsplassene løs og ledigheten vil gå kraftig opp. Folk får dårligere råd. Vi er ikke der. I alle fall ikke ennå. Utviklingen den kommende uke vil vise om forrige ukes børsnedtur bare var en korreksjon av kursen eller om børsverdiene skal enda lenger ned de neste ukene. Da snakker vi i så fall om børskrakk og en mulig start på en ny kraftig internasjonal konjunkturnedgang. Den vil helt sikkert ramme vårt land. Det er ikke bare rikfolk som Fredriksen, Røkke og Siem med store aksjeformuer som bør følge spent med utviklingen. Også vanlige folk bør følge med. Det som skjer på børsen kan påvirke vår hverdag

Børsen lever ikke i et vakuum. Den påvirkes både positivt og negativt av omverdenen. Børsen reagerer blant annet negativt på politisk uro og nå spesielt på handelskrigen mellom USA og Kina. Dette er forhold verdens politikere kan gjøre noe med. Men de må trå til før det er for sent.

Mer fra: Debatt