Debatt

Ukultur i fagbevegelsen

Tafsing, fyll, sexpress, utestenging og latterliggjøring. I en bok som ble lansert i går klinker to tidligere LO-topper til mot ukultur og gubbevelde i fagbevegelsen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

De to har tung erfaring, Turid Lilleheie som leder av NTL og Oddrun Remvik som leder av Fellesorganisasjonen. Når de to LO-veteranene forteller om sin hverdag som kvinner i fagbevegelsen er det grunn til å lytte. Boka «Takk for dansen, kvinneblikk på LO» er viktig av flere grunner. For det første er kvinnenes rolle i fagbevegelsen underfortalt, Lilleheie og Remvik bidrar til å gjøre noe med det og gir viktig innsikt i den kampen som er blitt ført for å endre maktstrukturer i en mannsdominert fagbevegelse.

For det andre tar de et nødvendig oppgjør med en ukultur som ikke er fagbevegelsen verdig. Seksuell trakassering er et strukturelt problem i arbeidslivet. Fagbevegelsen er ikke et unntak, men den skal være bedre. Den er i førstelinjen for folks interesser på arbeidsplassene, et oppgjør med slik ukultur i egne rekker er avgjørende for at fagbevegelsen skal få den slagkraften og troverdigheten den må ha for å kunne ta en lederrolle mot seksuell trakassering i arbeidslivet.

I et metoo-opprop mot seksuell trakassering, offentliggjort for snart et år siden, fortalte kvinner i fagbevegelsen om utstrakt trakassering og maktmisbruk. I sin bok forteller Lilleheie og Remvik hvordan de begge opplevde å bli «kløpet i rumpa og klasket på baken», det fortelles at «mannfolka i LO tok seg til rette, både med kommentarer og upassende oppførsel. Spesielt i fylla».

I en surmaga kommentar til boka sier tidligere LO-leder Yngve Hågensen til Dagbladet at «jeg må innrømme at jeg er overrasket over at to så aktive og positive damer har klart å få så mye surhet inn mellom to permer». Med denne hersketeknikken av et svar viser Hågensen hvordan det ikke skal gjøres. Dagens LO må tvert imot vise at de tar kritikken på alvor. Det vil styrke både fagbevegelsen og kampen for å feie denne ukulturen ut av arbeidslivet en gang for alle.

Mer fra: Debatt