06-05-2016

Uheldige Solberg

Mandag denne uken kunne jeg i Dagsavisen igjen konstatere at tidligere finansbyråd fra Høyre Eirik Lae Solberg var ute og snakket opp Høyres budsjettarv i Oslo.

Lae Solberg har fått det for seg at jeg har overtatt ei skute hvor alt er på stell og at jeg derfor er «heldige Robert». Det er mye bra med Oslo kommune, men når det gjelder kvaliteten på den politiske budsjettstyring i kommunen vil jeg påstå at det er potensial for en kraftig nivåheving fra det forrige byrådet. Om ikke Høyre syntes de var «heldige» når de selv satt i byråd, så oppførte de seg i alle fall som om de hadde vunnet i Lotto. Store prestisjeprosjekter ble vedtatt på rekke og rad. Lambda, nytt hovedbibliotek, nye Holmenkollen osv. Flere av disse store prosjektene ble styrt svært dårlig og Høyrebyrådet administrerte flere omfattende budsjettsprekker. Byggingen av nye Holmenkollen kostet til slutt 1,8 milliarder kroner. Det var hele 1,2 milliarder kroner mer enn planlagt. Jeg syntes det er mye penger som kunne vært brukt på en mye mer verdifull måte for Oslos barn, unge og eldre. Det første som møtte oss på Rådhuset var også en velkomstgave fra Lae Solberg i form av en budsjettsprekk på 327 millioner kroner for nytt hovedbibliotek. Det er Oslos befolkning som nå må betale gjeldskostnader for høyrebyrådets budsjettsprekker.

Jeg registrerer igjen at Lae Solberg fremdeles ikke tror på det budsjettet han selv la frem for bystyret høsten 2015 og som han senere selv stemte for. Jeg syntes fremdeles dette er veldig rart. Enten så har ikke han drevet med realistisk eller ansvarlig budsjettering, eller vi har hatt en finansbyråd som bevisst har lagt ut snubletråder for sin etterfølger.

Avslutningsvis vil jeg gratulere partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune med å ha kommet fram til en fremforhandlet løsning i vårens tariffoppgjør. Dette er første gang på 20 år i Oslo kommune – og altså noe uheldige Solberg ikke fikk oppleve i de 18 sammenhengende årene Høyre styrte byen.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!