ANNONSE

19-05-2017

Ufrivillig komisk?

Dagsavisen 11. mai har en sak om leseres tiltro til journalister, dokumentert i en seriøs undersøkelse presentert av (selveste!) professor Frank Aarebrot, en akademisk fargeklatt både i nasjonale medier og her i Bergen, Den Snurrige By.

Men hele artikkelen understreker nettopp undersøkelsens poeng, med flere «usannheter» i form av utelatelser, ikke-sammenlignbare jamføringer i tillegg til (sannsynligvis) omtrentlige og forkortede sitater.

Frank Aarebrot presenteres som professor i sammenliknende politikk; dette er riktig nok selv om han i dag strengt tatt er fhv. professor. Men det opplyses ikke at han er aktivt medlem av Arbeiderpartiet.

Det gjøres et stort poeng av at 68 % av Høyre-medlemmer mener det forekommer journalistikk i Norge som bygger på usannheter. (Bemerk formuleringen forekommer.) Men tilsvarende tall for KrF er 59 % og for Ap 54 %, altså over halvparten av medlemsmassen som er den aktive og (trolig) reflekterte del av deres velgere. Dette er også påfallende høye tall, men forblir ukommentert i artikkelen.

Det ble spurt om tiltro til journalister, her presenteres sammenlikning mellom Høyre og «publikum» uten å angi tilsvarende forhold for de to andre partiene, kanskje ligger disse også et stykke fra «mannen i gaten?»

Frank Aarebrots kåserier kan være fyrverkeri av fargerike spissformuleringer og stikk til både høyre og venstre. Men i et intervju om en seriøs og stort anlagt sosiologisk undersøkelse kan vi forvente at han har en ganske annen saklig stil. Artikkelens avsnitt i sitatform virker lite troverdig og er neppe professorens egne ord. Formuleringer som «Det er åpenbart at ...» og «Dette tyder på ...» hører ikke hjemme i kommentarer til et videnskapelig arbeide: og mediefientlig er ikke synonymt med mediekritisk. Jeg mistenker at mye av «sitatet» fra Aarebrot er vedkommende journalists egne formuleringer.

Men for all del: Vi gjør vel alle så godt vi kan?


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!