Debatt

Turist i katastrofetilstand

Kraftige orkaner og jordskjelv har rammet mange av verdens mest populære reisemål den siste tiden. Det vil de fortsette med. Hva bør du som turist tenke på?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det virker jo så ekstremt usannsynlig, og er vel det siste du tenker på, når du sitter der i paradiset med en paraplydrink, og det eneste du bekymrer deg for er om det hvite solbrilleskillet på nesa ser litt rart ut når du kommer hjem. Men plutselig skjer det. En dyp rumling fra jordens indre siger opp, glass og møbler begynner å skjelve. Er du heldig, rekker du akkurat å styrte ut, eller kaste deg under et bord. Jeg har selv opplevd både ekstremt dødelige orkaner og flere jordskjelv. Det som sitter igjen i etterkant, er at ting skjer ting så vanvittig fort!

De fleste av nordmenns varme ferieparadis ligger i både vulkan-, jordskjelv- og orkanbelter. Det siste halve året har det blant annet vært jordskjelv på turiststeder i både Mexico, Tyrkia og på den greske øya Kos. Karibia og området rundt har vært rammet at flere store orkaner. Og det vil skje igjen. Og igjen. Derfor er det veldig lurt å ta en liten drill med både ungene og resten av familien, om hva man bør gjøre i slike situasjoner. Gjør det til en vane å finne det tryggeste stedet i bygningen. Og peke hvor de enkleste rømningsveiene er. Det kan redde liv.

Dette er det du bør tenke på

Ved orkaner:
Heldigvis er orkaner nå sjelden dødelig og skadelig for turister, fordi de fleste store reisemål har tilfluktsrom der turistene og lokalbefolkningen blir samlet. Bruk dem! Ellers bør du søke beskyttelse i en betongbygning langt borte fra kysten. Se også opp for store bølger langs kysten i etterkant.

Ved jordskjelv
Løp ut, om du er på grunnplan, og søk tilflukt på et åpent sted. Ikke ta heis. Er du høyere oppe, søk tilflukt under bord eller døråpninger, eller i korridorer/trappeoppganger. Kjellere er også ofte av de tryggere stedene. Kom deg ut så fort som mulig når ristingen stanser. Jordskjelv varer sjelden mer enn ett minutt, men det kan komme etterskjelv som kan få bygningen til å kollapse. Ikke slå på elektriske apparater, og ikke tenn åpen ild/røyk sigaretter, på grunn av fare for gasslekkasjer.
Er du ved stranden/kysten, bør du fortest mulig søke opp i høyden, på grunn av faren for tsunamibølger. Dersom landskapet er flatt, bør du løpe til den høyeste bygningen i nærheten, så langt fra kysten som mulig.

Ved vulkanutbrudd
Det kan stå om minutter, om du kommer ut for et stort vulkanutbrudd. Oppholder du deg ved foten av en aktiv vulkan, bør du forhøre deg med lokalbefolkningen om aktuelle rømningsveier.
Aske og gasser kan forgifte luften i store områder rundt. Hold deg inne i en trygg bygning til du får beskjed om at det er trygt å gå ut. Beskytt eventuelt luftveier med munnbind eller tøystykker.

Ved alle katastrofesituasjoner
Ta kontakt med pårørende hjemme så fort som mulig. Meld også fra til den norske ambassaden eller konsulatet.
Følg situasjonen på nett/TV/radio.
Unngå ellers unødvendig bruk av mobiltelefon, så nettet ikke overbelastes, og spar strøm. Strømmen forsvinner ofte ved naturkatastrofer.
Gjem deg og ha fokus på å hjelpe andre, før du tar fram mobilen for å bli helt på sosiale medier.  
Hold deg unna skadede bygninger som kan kollapse.
Ikke drikk vann fra springen.

Mer fra: Debatt