ANNONSE
Fra Mannegruppa Ottars Facebook-side.

Fra Mannegruppa Ottars Facebook-side.

Vis bildetekst
Foto: Faksimile

07-10-2016

Tullegutta Fjottar

Kay Erikssen er Norges mest forhatte mann. Han føler seg som det, sier han.

Nå hagler så klart drapstruslene over denne mannen, som har vært administrator og oppfinner av «Mannegruppa Ottar» på Facebook. Sånn går det når man skal diskutere noe på face. Det går over styr. Det ender alltid i drapstrusler og at den som egentlig burde tåle å stå i stormen, får medynk. Fordi han er tobarnsfar, fordi han har følelser og fordi han ærlig har gått ut på VGTV og sagt at han har ligget våken mange netter på rad. Men som han sier: «Jeg nekter å gi opp så lett». Herlig for ham, de 40.000 medlemmene og de flere hundre som står i kø for å bli medlemmer av denne artige vitseklubben. Slike gutter vil gamle Norge ha. Man må ikke gi opp. Når du har laget en kompisgruppe som skulle starte med litt lett dårlig vestfoldhumor, for så å bli en av Norges største sosiale mediers runkeringer, da bør du fanden ikke gi opp. Som humorist sier jeg bare: stå på! Je suis Charlie og hele pakka.

Dette høres ut som en viktig gruppe. For 40.000 menn kan ikke ta feil. De trenger en artig gruppe å slenge innom, uten at kona og kvinner rundt dem kjefter og smeller om hva de vitser om. Den moderne mannen, som blir hyllet som den skandinaviske modellen, som tør å vise følelser, som er forvirret og frustrert, han må få være et sted, han også. Og han har fått lov til å være på Mannegruppa Ottar. Der har han kost seg, da vet dere. Der har han, tobarnsfaren, eller kanskje den litt redde gutten som har vært mobba hele barndommen, han har vært der inne, følt seg trygg, hatt dette fellesskapet og ledd av dårlige vitser. Ingen av oss andre har brydd oss. Vi har sett to sesonger Skam og helt glemt å følge med på alt det morsomme de har vitset om på tidenes mest pungtrange vitseside.

Men så skjedde det ting, da, som administratorene ikke klarte å luke ut med en gang. Stadig vekk var det noen som tok skjermbilder og sendte til media. Stadig vekk ble det diskusjoner om dette ikke bare var en side for folk som liker å ha på seg seilerjakke på by’n på brygga i Tønsberg. Det var plutselig sjikane, trusler om å voldta trettenåringer og bilder av en blogger som har sex med sin egen kjæreste. Og gutta som styrer siden, har ledd litt for lenge og glemt at dette ikke er en klassisk god vits, men rett og slett kvinnehat på sitt sterkeste, skjult så klart.

Hvorfor har dere behov for dette, da gutta? Har dere sittet inne gjennom hele tenåringstida og spilt data og vært nørds, for så å bli kasta ut i voksenlivet, fått dere en ordentlig jobb og følt plutselig at dere blir undertrykt av sterke kvinner der ute? Så flott at vi har kommet dit i samfunnet at menn må opprette et hemmelig chatrom der de deler kvinnefiendtlige vitser, mens de utad på sine offentlige facebooksider poserer pent og pyntelig på bilder med sine ni år gamle døtre. Den sinte hvite mannen som før bestemte alt og sto over alle, må nå plutselig tåle å være en av mengden. Det har tydeligvis 40.000 menn hatt problemer med å takle. Og her regner jeg med det er store mørketall.

For problemet med denne gruppa er at den er lukket. Fordi dette er ikke humor. Dette er sider som disse stakkars mennene ikke vedkjenner seg, og derfor pakker det inn i «humor». Hvis du orker å gå inn og lese de utallige trådene som har oppstått etter ukas Mannegruppe-diskusjon, vil du bli overrasket over hvor mange menn som sier at de tar avstand fra alt som er skrevet der inne av det kjipe og stygge, men at de likevel er medlemmer. For som mange av dem sier: «Trusler og oppfordring til overgrep er én ting, men vitsning er noe annet. Det er mange viktige ting som blir tatt opp, men med humor som utgangspunkt. Vi ler av ting som i våre hoder er utenkelige å gjøre, eller noe vi selv trenger å bearbeide på vår måte.» Og kanskje den merkeligste unnskyldningen: «Radioresepsjonen har holdt på med samme vitser på NRK lenge». Så la oss diskutere litt hvordan dere har taklet den spesifikke saken med bloggeren Sophie Elise. Ingen av dere inne på forumet har diskutert hvor irriterende det er at hun flyter rundt på «jeg er ikke bare pupp og rumpe, jeg mener noe også»-imaget sitt. Nei, dere går rett i angrep på utseende hennes, og trakasserer henne seksuelt i stedet. Det er en klassiker innen humorfaget, det skal jeg innrømme, men ikke med en underliggende aggressiv tone. Det er helt i orden å ha aggressive og seksuelt aggressive holdninger, det har Donald Trump hver eneste dag, men det er skummelt når de lukkes inni en gruppe. I en gruppe hvor det er umulig å bli arrestert hvis du går for langt. Ha en åpen gruppe, dere må gjerne mene disse tingene åpent!

Så når du, Kay, ligger søvnløs, og, som du sa i VG, tenker: «Hva er det vi gjør?» så er svaret: Det dere gjør, er feil, og det hjelper ikke å lage donasjonskampanje til Barnekreftforeningen for å dekke over at dere sitter i deres eget lille mørke rom og egentlig vil ha et sted å tømme ut kvinnehatet deres. Det dere gjør, er å gjøre mannen patetisk, så vi andre sitter med inntrykket av at dere er skitne griser som er stusslige, hjelpeløse, men stappfulle av aggresjon mot at kvinner kommer opp og fram her i verden. Jeg vil heller ha hundre kronikker fra Jon Hustad om at kvinnen koster samfunnet for mye, enn én nedrig innpakket «vits» om kvinner fra dere.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!