Debatt

Trygt for hvem?

Å forby hijab på arbeidsplassen er ekskluderende, bidrar ikke til integrering og er et brudd på diskrimineringsloven.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
I går kom nyheten om at et sykehjem iStavanger har innført forbud mot bruk av hijab i arbeidstiden. Begrunnelsen er trygghet for beboerne på sykehjemmet. Driftsstyret sier at hijab i kombinasjon med dårlige norskkunnskaper og et fremmedartet utseende, vil «kunne virke skremmende på beboerne».
Stadig oftere hører jeg hijab omtalt som et politisk plagg - som et symbol på "politisk islam" og gjerne tilknyttet konspirasjonsteorier om muslimers ønske om å ta over Europa. I Hodne-saken tidligere i år, sa tiltalte i etterkant at hun forstår hijab som et politisk plagg, og at hun derfor ikke ville klippe håret til en muslim. Kanskje formulerte hun seg slik for å slippe unna å bli dømt for diskriminering - som omfatter etnisitet, religion eller livssyn - men ikke politisk tilhørighet.
De av oss i samfunnet som bruker hijab må selv få definere hva plagget betyr. Når det gjøres tillegges hijab gjerne en betydning tilknyttet religion og identitet, ikke til politisk tilhørighet. Det at hijab er tilknyttet religion eller kultur gjør at det er et brudd på diskrimineringsloven å nekte ansatte å bruke plagget.
Å forby hijab på et sykehjem handler ikke om trygghet for beboere, men om fordommer, rasisme og ønske om assimilering, i motsetning til integrering og inkludering. Kunnskap og fakta om kultur, religion og innvandring er ikke tilstrekkelig for å forebygge og håndtere fordommer. Ofte brukes dette bare for å underbygge fordommene en allerede har. Derfor er det i stor grad holdningsendring som må til. For å få til det må folk møtes – for eksempel gjennom arbeid – og derfor har ledelsen på arbeidsplasser et spesielt ansvar for å skape et inkluderende miljø.

I denne saken reagerer jeg også på at ledelsen på sykehjemmet antar at alle eldre mennesker er fordomsfulle og skremt av det «fremmede». Folk er forskjellige. Også eldre mennesker. Jeg har selv jobbet på sykehjem, og min erfaring er at tryggheten for eldre og demente i større grad om ansattes evne til å vise omsorg og å være tålmodige. Dialog er nøkkelordet her, mellom ledelse og ansatte, og ansatte og beboere. Forbud kan bidra til ekskludering og med det – motstand. Forskning fra England viser at når unge jenter gang på gang blir fortalt at det heldekkende plagget, niqab, er undertrykkende velger de i større grad enn tidligere å bruke plagget for å synliggjøre islamsk identitet.

I en åpen, demokratisk rettstat skal det være rom for mangfold. Å forby hijab på arbeidsplassen er ekskluderende, bidrar ikke til integrering og er et brudd på diskrimineringsloven. Ingenting av dette skaper trygghet. 

Mer fra: Debatt