Debatt

Trussel fra Kina

PSTs advarsel må ikke tas lett på.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det kalles en teknologisk revolusjon, 5G-nettet som nå testes ut. Mobiltelefoner, automatisert industri, elektroniske helsesystemer, selvstyrte biler og til og med nødnettet vårt kan kobles til. Det gjør oss sårbare når kritiske samfunnsfunksjoner samles. Og vi må kunne stole på de som skal bygge ut nettet.

Mandag kom PSTs årlige trusselvurdering. Blant det som ble framhevet var faren for at fremmede staters etterretning mot Norge vil øke. Særlig fra Russland og Kina. PST-sjef Benedicte Bjørnland advarte mot selskapet Huaweis rolle i utvikling av nytt 5G-nett. Huawei skal ha tette bånd til kinesiske myndigheter, og etter kinesisk lov har private selskaper plikt til å samarbeide med myndighetene dersom de ber om det.

Både Telenor og Telia tester 5G-utstyr fra det kinesiske IT-selskapet, og de bruker allerede utstyr fra dem i dagens 4G-nett. Flere land har nektet Huawei å delta i utbyggingen av 5G-nettet. Hittil har justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sagt at Norge «vurderer tiltak» for å holde Huawei utenfor utbyggingen.

I etterkant av PSTs framleggelse kom Jonas Gahr Støre (Ap) på banen og tok til orde for et nordisk samarbeid om 5G-utbyggingen. Det er et fornuftig forslag. PSTs advarsel må ikke tas lett på. Onsdag kom nyheten om at norske Visma er utsatt for datainnbrudd fra Kina som en bekreftelse på at trusselen PST har beskrevet er reell.

Vi har sett alvorlige eksempler på konsekvensen av å outsource arbeidet med sensitiv informasjon. Helse Sør-Østs skandale, der IT-arbeidere i India, Bulgaria og Malaysia fikk tilgang til pasientinformasjon, er et eksempel på hvordan vi er blitt gjort ekstra sårbare. Huawei har kanskje teknologien som skal til for å bygge et godt 5G-nett. Men å gi dem tilgang til vår infrastruktur vil kunne være både farlig og naivt. Regjeringen må sette ned foten, og sikre at aktører vi ikke kan stole på blir utestengt fra tilgang til å lamme vår infrastruktur eller få innsyn i sensitiv informasjon.

Mer fra: Debatt