Debatt

Trumps tøffe helg

Det er fortsatt for tidlig å erklære Trumps valgkamp for død.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NEW YORK (Dagsavisen): Mye tyder på at Donald Trump kommer til å tape presidentvalget 8. november. Oppslutningen rundt republikanernes presidentkandidat har sunket sakte, men sikkert siden den første presidentdebatten. Fredag offentliggjorde The Washington Post det som har blitt den aller største saken i valgkampen: Lydklippet fra en Hollywood-reporter i 2005, der Donald Trump fornøyd forteller en fnisende Billy Bush om hvordan han kan forgripe seg på kvinner fordi han er kjent.

I helgen har et stort antall republikanerne flyktet fra Donald Trumps tilsynelatende synkende skip. Mange republikanere ser at sjansene er store for at partiet taper presidentvalget, og håper de fortsatt kan forsvare flertallet i Kongressen. Til sammen 160 republikanske ledere har nå tatt avstand fra Trump. Den første rykket ut allerede i desember i fjor, mens hele 42 av dem hoppet av nå etter den siste skandalen. Det har aldri skjedd før i amerikanske politikk at et parti er så splittet i synet på sin presidentkandidat. Alt fra kjente republikanere som Arnold Schwarzenegger og Condoleezza Rice, til mindre kjente senatorer og guvernører har vendt Trump ryggen bare denne helgen.

Meningsmålingene har vist en jevn og økende ledelse til Hillary Clinton. Ifølge Real Clear Politics’ gjennomsnitt av nasjonale målinger, leder Clinton nå med 47,5 prosent, mot Donald Trumps 42,9. I avgjørende vippestater som Ohio og Florida leder hun med hårfin margin, mens hun ligger milelangt foran Trump i viktige Pennsylvania. Ifølge valgsiden Fivethirthyeight.com, der valgguru Nate Silver leverer daglig sannsynlighetsregning, var det mandag morgen 81,5 prosent sjanse for at Hillary Clinton vinner valget.

Donald Trump var helt avhengig av å gjøre god figur i søndagens debatt. Det var satt opp som et såkalt «townhall»-møte, der vanlige folk stiller spørsmål til kandidatene, et format som tradisjonelt sett gjør tonen mykere og får fram det amerikanske medier liker å kalle «kandidatenes menneskelige side». Men en aggressiv Trump lot ikke vanlige velgere endre framtoningen sin. Han gjøv løs på motstanderen, og truet Hillary med fengsel hvis han vinner valget. Han nærmeste ruvet over henne mens han snakket, kalte henne for en djevel og slo fast at hun har et «voldsomt hat i hjertet».

Les også: Fra Trump/Clinton til FBI Conference? av Nina Hanssen og Gunn Ovesen

Donald Trump briljerte absolutt ikke. Men han gikk heller ikke på et så klart tap som sist. Han sloss for sitt politiske liv, og overlevde, enn så lenge. Hvis ikke Trump-kampanjen hadde vært i ferd med å implodere, ville Hillary Clinton hatt store problemer selv. Samme dag som lydklippet ble offentliggjort, ble også en rekke e-poster lekket, der Clinton blant annet snakker om sine nære bånd til Wall Street, vanskelighetene med å forstå vanlige folk, og forskjellen mellom offentlige og private standpunkt. Timingen for Clinton kunne ikke vært bedre. Men e-postene kommer til å følge henne resten av valgkampen.

Når det kommer til meningsmålingene, er det liten grunn til å stole blindt på dem. Det er ikke lenge siden Brexit og Colombias nei til fredsavtalen, begge folkeavstemninger der mange trodde resultatet var gitt etter jevne meningsmålinger i tida før mot Brexit og for fred.

At så mange republikanere vender Donald Trump ryggen, er viktig, men ikke avgjørende i et valg der mange nettopp er misfornøyd med politikerstanden. Samtidig er det ikke vanskelig å se dobbeltmoralen hos menn som John McCain, en av de mange som i helgen fikk nok. Etter å ha godtatt rasisme og misogyni i over ett år, er det ikke spesielt modig å gå nå, særlig når pilene peker nedover for Trump.

Donald Trump har ganske sikkert mistet flere kvinnelige velgere. Kvinner stemmer mer enn menn, og kan avgjøre valget. Men det forutsetter at de kommer seg til valglokalene, og det er nettopp her Clinton har sin største utfordring: Hun må skape nok entusiasme til å få sofavelgerne ut 8. november. Jo høyere oppslutning, jo høyere sjanse er det for at Clinton vinner.

Men der mange usikre velgere og demokrater helt sikkert ristet på hodet under søndagens debatt, var det jubel blant Trump-tilhengerne. De har registrert seg, og lover å bruke stemmeretten.

Donald Trump er skadeskutt, etter en heftig skandalehelg og dårlige uker. Men han er fortsatt med. I dag reiser han videre til Florida, til en av 2016-valgets viktigste delstater.

Mer fra: Debatt