Han sjokkerere oss igjen og igjen, men utfører bare den politikken han gikk til valg på. En reaksjonær, egoistisk og dum politikk, skriver Dagsavisen i sin leder.

Han sjokkerere oss igjen og igjen, men utfører bare den politikken han gikk til valg på. En reaksjonær, egoistisk og dum politikk, skriver Dagsavisen i sin leder.

Vis bildetekst
Foto: NTB SCANPIX

03-06-2017

Trumps klimafallitt

Dagens leder: Han sjokkerere oss igjen og igjen, men utfører bare den politikken han gikk til valg på. En reaksjonær, egoistisk og dum politikk.

President Donald Trump gjør som han har lovet når han nå trekker USA fra den internasjonale klimaavtalen. Han sjokkerere oss igjen og igjen, men utfører bare den politikken han gikk til valg på. En reaksjonær, egoistisk og dum politikk. Trump tror personlig ikke på at klimaendringene er menneskeskapt, og rev i stykker avtalen, som i praksis alle land i verden har sluttet seg til. Ifølge USAs president er jorda flat. Virkelighetsoppfatningens hans er absurd.

Han gir blaffen i Paris og tror han prioriterer Pittsburgh ved å snu ryggen til sine internasjonale klimaforpliktelseer. Han tar selvsagt feil. Han brukte selv eksempelet Pittsburgh da han holdt sin tale om Parisavtalen foran Det hvite hus torsdag. Han er president for Pittsburgh ikke Paris. Men den gamle stålbyen i østkystens rustbelte er en suksesshistorie, ikke en forslitt klisje på et samfunn som venter på at fortida skal komme tilbake. Det er en by som har maktet å omstille seg, og som har skapt nye, grønne arbeidsplasser, tiltrukket seg unge mennesker på jakt etter gode liv, og bygd en ny identitet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trump er en leder helt uten tillit. Og i denne mangelen på respekt, ligger også håpet om at hans tåpelige oppsigelse av Parisavtalen har mindre betydning enn man kan frykte. Flertallet amerikanere i alle stater støttet Parisavtalen og ansvaret som lå i den. Amerikansk næringsliv har allerede reagert sterkt på Trumps alenegang. USAs viktigste selskaper støtter Parisavtalen, og vil selvsagt fortsette sin grønne kurs, uavhengig av hva en president uten støtte gjør og formaner. California, verdens sjette største økonomi, har signalisert at de vil forstette det arbeidet de har begynt på. Og flere andre delstater akter å gjøre det samme.

Det er ikke verden som nå taper mest på at USA ikke vil være med, og struper alle tilskudd til FNs klimafond og andre klimatiltak. Det er USA selv som vil rammes hardest mens resten av klodens nasjoner jobber videre sammen og utvikler en ny, grønn verden. Trumps siste dårskap skaper ytterligere splittelse på et geopolitisk plan. Han viser forakt for internasjonalt samarbeid. Parisavtalen er resultat av en diplomatisk maraton. Ved å gi fra seg initiativet på dette feltet, sier USA også fra seg sin naturlige lederrolle i verden. De legger scenen åpen for et langt mer offensivt Kina til å ta over hegemoniet. For framtida er grønn, og USA som nasjon har valgt å sette seg i baksetet.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!