ANNONSE
Signert: Jerusalem er anerkjent som Israels hovedstad av USA.

Signert: Jerusalem er anerkjent som Israels hovedstad av USA.

Vis bildetekst
Foto: NTB scanpix

07-12-2017

Trumps farlige narsissisme

Det har ikke fungert hittil. Noe måtte gjøres. Det var årsakene USAs president Donald Trump valgte å framheve i sin tale der han forklarte hvorfor USA nå velger å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Advarslene om grufulle konsekvenser var mange. Nå skal Hamas-leder Ismail Haniyeh ha oppfordret palestinerne til å starte en ny intifada. Spørsmålet er hvor stor oppslutning dette har blant krigstrøtte palestinere. Men faren for blodige opptøyer er høy. Trump har satt igang en prosess vi ikke kan forstå logikken i, og som ingen vil vinne på.

Trumps planer skal være intet mindre enn å framlegge en fredsplan for Midtøsten som skal sørge for fred i dette området der en endelig løsning har virket som en umulighet. Men Midtøsten-eksperter og ledende politikere i verden spår nå at Trumps grep har ført Midtøsten lenger unna en fredelig tostatsløsning. Selv ikke for Israel skal dette være en ønskelig situasjon, all den tid anerkjennelsen tolkes som en sterk provokasjon mot palestinerne. Og israelere flest ønsker neppe nye dramatiske sammenstøt.

USAs rolle som fredsmekler er ødelagt, er det blitt påpekt fra den palestinske presidenten. Statsminister Erna Solberg uttalte onsdag at USAs anerkjennelse har ført partene lenger vekk fra forhandlingsbordet.

Med en utenrikstjeneste som er svekket blir det vanskelig for USA å glatte over mulige konsekvenser av Trumps forsøk på å framstå som verdens beste fredsskaper. Saudi-Arabia, Jordan og Egypt er imot anerkjennelsen. Tyrkia har truet med å bryte de diplomatiske forbindelsene til Israel.

Trump valgte i motsetning til noen av sine forgjengere å holde sitt valgløfte om en anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad. Hvorfor han har gjort dette vites ikke sikkert, men det er nærliggende å påpeke at Trump er opptatt av å framstå som en handlekraftig president. Den mest handlekraftige. Narsissismen hans overskygger alle andre hensyn.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!