ANNONSE

01-11-2017

Trigget av OL-ringene

Norge vil arrangere internasjonal idrett. Det er flott. Men nå trenger vi en prioritert ønskeliste. Vinter-OL i 2026 er helt urealistisk.

Seansen på Gaustatoppen i går, der Telemarks luftige OL-planer ble lagt fram, viser engasjementet i Idretts-Norge.

Norsk idrett bør ta et magadrag og skaffe seg oversikt. Vi er nettopp ferdig med et sykkel-VM i Bergen, som ble en lokal folkefest, men som er utenfor kontroll økonomisk. Statens regning er foreløpig på 52 millioner kroner. Lillehammer og Kvitfjell ønsker seg VM i alpint, det gjør kanskje Narvik også, og Trondheim vil søke ski-VM helt til de får det, antakelig i 2023.

Det er ikke Norges idrettsforbund, men de enkelte særforbund som tar initiativ og eventuelt ønsker seg og søker på internasjonale mesterskap. Det er bare ved et OL at NIF sentralt kommer på banen. For da er NIF søkeren sammen med den lokale arrangøren. Og ingen søknad blir godkjent av IOC før en statsgaranti ligger i bunn. De smertefulle prosessene rundt Tromsø-OL i 2018 og Oslo-OL i 2022 kom aldri så langt. Tromsø ble stanset av idrettsstyret, Oslo stoppet i Høyres stortingsgruppe. Idrettstinget i 2019 bør ta debatten: Hva skal norsk idrett prioritere? Vi sier som bokaktuelle Børre Rognlien, som ledet Oslo-prosessen: Spør Sverige først!

Norge er en helt naturlig arrangør av vinter-OL. Men ikke nå. Oslo 1952 og Lillehammer 1994 står som søyler i OL-historien, men før nummer tre kommer opp er det mye som må på plass. OL må nedskaleres slik IOCs reformprosess legger opp til, men så langt ikke får til. I dag er IOC et belastet begrep i offentligheten, og også det siste OL i Rio de Janeiro er skandalisert gjennom økonomisk havari, anlegg som forfaller og en OL-sjef som er arrestert.

PS. I dag er det 100 dager til OL-ilden i Pyeongchang tennes.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!