14-12-2016

Tone Joner kan ikke snus i tunnelen

Jeg diskuterer ikke med folk med tunnelsyn.

Seniorforsker ved Folke­helseinstituttet og professor i helseøkonomi ved UiO

Herunder diskuterer jeg ikke religion med fundamentalister eller tobakkspolitikk med Tone Bergli Joner. For eventuelle lesere av Joners kronikk i Dagsavisen 12. desember opplyser jeg imidlertid følgende om den lille delen av kronikken som berører mitt eget arbeid:

Det er usant at jeg har «angrepet helseministerens forslag om nøytrale snusbokser». Jeg har overhodet ikke uttalt meg om dette.

Det er fullstendig på jordet at «helseskader ved passiv damping» er et poeng i debatten om e-sigaretter.

Det er usant at min kollega Karl Erik Lund har «slåss for at e-sigaretter skal kunne brukes inne».

Det har ingen rot i virkeligheten at jeg i debatten om røykeloven i 2003–2004 «beskyldte Dagfinn Høybråten for å utelate en studie finansiert av tobakksindustrien som viste at passiv røyking ikke var farlig».

Joner blander antakelig sammen med en annen sak: I Tidsskriftet for den norske legeforening påviste jeg at en av artiklene som fagekspertene Erik Dybing og Tore Sanner henviste til som bevis for at selv små doser av passiv røyking er farlig, i virkeligheten ikke inneholdt det de to påsto.

Framfor alt har det ingen rot i virkeligheten at jeg forsøkte å få Dybing og Sanner «fjernet som fageksperter i rettssaker mot tobakksindustrien». Jeg hadde ingenting med slike saker å gjøre.

Derimot skrev jeg at begge var fageksperter som det var viktig å bruke i saken om røykeloven, men at de pga tunnelsyn som bare overgås av Joners, ikke burde ha fått være alene om å utrede farer ved passiv røyking.

Det kommer sikkert mer røyk fra tunnelen. Leserne er hermed advart mot å inhalere den. Bare snus litt forsiktig.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!