25-08-2014

Tobakk og moral på Statsministerens kontor

Julie Brodtkorbs arbeid for tobakksindustrien er ikke bare et spørsmål om inhabilitet. Det er et spørsmål om moral og dømmekraft.

På nærbutikken er sigarettpakken det eneste produktet som med stor sannsynlighet vil gjøre deg syk dersom du bruker det i henhold til bruksanvisningen. Bare rundt halvparten av livstidsrøykerne får leve så lenge at de dør av noe annet enn røykingen.

Dette vet folk flest i Norge, og dette vet iallfall politikere som har sittet i helsekomitéen i Oslos rådhus. Derfor arbeider alle gode krefter for å hjelpe røykere å slutte og hindre at ungdom begynner.

Ett av verdens største tobakksselskaper ruller nå ut en internasjonal kampanje for ungdom. Selskapet ønsker å erstatte røykerne som slutter eller dør med nye, unge kunder. Kampanjen består av annonser i magasiner og på plakater, strandfester, rockekonserter, konkurranser med Ipad som premie, filmer på YouTube og egne salgsdisker i kjøpesentre, bemannet med unge, vakre selgere.

VG har avslørt at Julie Brodtkorb – statsministerens høyre hånd – i sin forrige jobb som leder av et PR-byrå, arbeidet for nettopp dette selskapet. Hun forteller ikke hva arbeidet gikk ut på, men vi kan trygt regne med at selskapet bruker penger på PR-hjelp for å selge flere sigaretter. Og det gjør selskapet gjennom fordekt reklame til forbrukerne eller ved at politikerne påvirkes til å legge færre restriksjoner på røyking og tobakksreklame.

Dermed har Brodtkorb, dersom VGs avsløring er riktig, hjulpet et tobakksselskap å påføre norske borgere mer sykdom og død. Da er ikke dette lenger bare et spørsmål om habilitet. Da er det et spørsmål om moral.

Avsløringen reiser også spørsmålet om dømmekraft hos den som hentet Brodtkorb til Norges mektigste kontor. Hvordan kan statsministeren holde seg med en nær medarbeider som for bare noen måneder siden hjalp tobakksindustrien å skade norske borgere?


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!