ET BEDRE STRØK: Utbyggingen av ny intercity-trasé har ført til kommunalt storoppkjøp. Men hvem skal egentlig «ha adgang» til dette strøket?

ET BEDRE STRØK: Utbyggingen av ny intercity-trasé har ført til kommunalt storoppkjøp. Men hvem skal egentlig «ha adgang» til dette strøket?

Vis bildetekst
Foto: Arild Tjomsland

28-11-2017

Tilgi ham ikke

Å si at kommunens huskjøp i Danvik­området fører til sosial rasering, er i seg selv en trussel mot det beste i vår kristne arv.

En ørliten omskriving av Arnulf Øverlands kjente ord: «Tilgi han ikke, han vet hva han gjør! Han puster på hatets og ondskapens glør!»

Med forferdelse leste jeg i Drammens Tidende 16. oktober: «Flyktninger og sosialklienter skal ikke ved Drammen kommunes hjelp gis adgang til strøk som ellers er forbeholdt personer med bærekraftig privatøkonomi, mener Frp-politiker Ole Hovengen. Bakgrunnen for Hovengens uttalelse er at rådmannen vil bruke ytterligere 60 millioner på å kjøpe hus i Danvik-området hvor den nye Vestfoldbanen kommer». Men dette skal den kjente Frp-politikeren ha seg frabedt, og kaller det «sosial rasering av et av byens bedre strøk.»

Nei, huttetu, slikt kan ikke Drammen være bekjent av. Flyktninger som med livet som innsats har sett seg nødt til å legge ut på farlige reiser fra sitt krigsherjede hjemland, skal da ikke kunne menge seg med personer med bærekraftig privatøkonomi! Hva kunne ikke det føre til? For eksempel at barna deres lærer seg norsk raskere og blir hurtigere integrert. Kanskje tar de også fortere til seg de såkalte norske verdiene som politikere fra Frp ynder å snakke om. Eller?

Dette ble visst helt feil. For disse verdiene denne Frp-eren forfekter, er det det som er våre norske verdier? Lommeboka bestemmer ditt menneskeverd? Er det best mulig integreringsmuligheter for våre nye landsmenn denne mannen ønsker? Nei, nei, bosetning av slike (under) mennesker vil kun føre til sosial rasering. At mange av flyktningene faktisk har høy utdanning hjemmefra, at de er ressurssterke mennesker som må restarte livene sine ... Nei, nei, lag egne boområder for slike! Men for all del, vi må også, med alle midler, bekjempe gettoer og parallellsamfunn som truer våre norske verdier. Hvordan går dette i hop, Hovengen?

Men så kan det jo tenkes at i noen av de mange områdene i Drammen der de med best bærekraftig privatøkonomi er bosatt, faktisk allerede huser flyktninger. Svært dyre flyktninger. Skatteflyktninger, kalles de. Vi husker Panama Papers fra i fjor. Nå skriver bla. Aftenposten om Paradise Papers der 1000 nordmenn er med på lista. Om noen av dem bor i Drammen, vet vi ikke, men de fleste vil jeg nok tro bor i strøk befolket av personer med bærekraftig privatøkonomi. Dette er nemlig, ifølge Dagsavisen 7. november, flere av landets rikeste. Det er ikke gitt at alt er ulovlig, men disse godt bemidlede må sies å bryte ned en viktig norsk verdi: Samfunnssolidariteten. For de fleste av dem sender vel sine barn til skoler som er gratis, kjører på veier som er skattefinansiert og kan oppleve å bli hasteinnlagt på sykehus der den livbergende behandling ikke koster et øre. Fordi vi trekker i flokk. Fordi mange av oss med langt mindre i inntekt faktisk betaler vår skatt med glede.

Safia Abdi Haase, en flott norsk-somalisk sykepleier, kjent for sitt arbeid mot kjønnslemlestelse, kom til Norge som kvoteflyktning i 1992. Hun var alenemor til tre døtre, hadde ingen utdannelse, men tok grunnskole, videregående skole, sykepleierutdannelse med videreutdanning som jordmor her i sitt nye land. Hun snakker med bred Harstaddialekt, er tildelt bla. Amnestyprisen og St. Olavs Orden. I boka «altfor Norge» har hun fortalt sin egen dramatiske livshistorie. Og nå vil hun ikke lenger være innvandrer, hun er medvandrer.

Hvordan skal vi møte våre nye landsmenn på en måte som hurtigst mulig gjør dem til medvandrere? Ved å passe på at de ikke får tildelt bolig i byens penere strøk, for de representerer visst en type menneskelig slum? Drammen kommune er nemlig, ifølge Hovengen, så avhengig av at byen blir mer attraktiv for personer som kan bringe inntekter til kommunen at bosetning av bla. flyktninger vil rasere en slik intensjon: «Flyktninger og sosialklientell skal huses på rimeligste vis slik at de eventuelt selv på en bærekraftig måte kan betjene en oppgradering til bedre bolig/strøk.» Stort klarere kan det vel ikke sies. Fri oss fra å ha slike mennesker midt blant oss, vi som sitter i våre pene hjem!

Mange av politikerne fra Frp ynder å snakke om vår kristne kulturarv. La meg da minne om han som vi snart skal feire bursdagen til. Han som ikke så forskjell på fattig og rik, lys eller mørk. Han som klart sa ifra: «Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot en av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.» (Matt. 25; 35-40.)

Disse ordene burde være veiviser for politikere som er redde for at vår kristne kulturarv er truet. I stedet heier noen av dem fram et uverdig sorteringssamfunn. Da blir også jeg redd. Dine ord, Hovengen, truer det beste i vår kristne kulturarv.

Avslutningsvis vil jeg sitere mer fra Arnulf Øverlands kjente dikt, skrevet i 1937:

«Du må ikke gå til ditt kjøpmannskap
og tenke på hvad der gir vinning og tap!
Du må ikke skylde på aker og fe
og at du har mer enn nok med det!

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!

Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme!»

 


Nye meninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!