Kultur

Tilbake til nullpunktet

Den arabiske våren gjorde at diktatoren Hosni Mubarak gikk av og det ble demokratiske valg for første gang i Egypt, og Mohammed Mursi ble valgt til president. Ett år senere er vi tilbake til nullpunktet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det startet som en demokratisk bevegelse mot en brutal diktator og gjorde at den første demokratiske og sivile presidenten i Egypts historie ble et faktum. Mohammed Morsi skulle lede landet mot en mer åpen og pluralistisk politikk, men det endte med militærkupp og avsettelse med verden som tilskuere. Egypt er tilbake hvor det hele startet, men denne gangen ikke med en brutal diktator, men en brutal militærledelse som ikke har respekt for demokratiet, grunnloven eller stemmeseddelen.

Atter en gang har militære makten i Egypt og kan bokstavlig talt velge ny regjering. Ser man på folkemassene virker det som det var akkurat dette det egyptiske folket vil ha, men når ble en person, en stemme, avsatt i et demokrati? Ja, Egypt er et ungt demokrati med ikke mange månedene under føttene, men hvordan kan man rettferdiggjøre å avsette en folkevalgt president uten demokratiske prosesser? Hvorfor stille til valg når man kan ha en karriere i militæret å bli like mektig?

Den arabiske våren virker som en mild bris i Egypt og ikke den forandringen flere millioner av mennesker hadde håpet på både i og utenfor landet. Resultatet har ikke blitt et folkestyre, men et militærstyre. Under president Hosni Mubarak var det i hvert fall roligere tider i landet, selv om handlingene til diktatoren aldri kan forsvares. Det egyptiske demokratiet har blitt rystet til grunnvollene og utfallet er uvisst, det eneste som virker sikkert er at Egypt er tilbake til nullpunktet.

Publisert hos PolitiskeNyheter.no tidligere.

Mer fra: Kultur