07-12-2017

Tidenes dopingoppvask

IOC-dommen kan føre til et helt nødvendig internasjonalt oppgjør med dopingsvineriet.

Doping har vært et problem for idretten i alle år. Det var ingen hemmelighet at østblokklandene i sin tid drev med systematisk doping av sine idrettsutøvere. Men doping var på ingen måte bare en kommunistisk oppfinnelse. I Vesten – og i USA ikke minst – ble nye dopingmidler utviklet så raskt at dopingjegerne med sine virkemidler ble sjanseløse i jakten på jukserne.

Misbruket var så omfattende at det ble en trussel mot flere idrettsgrener. Friidretten kom i vanry da det ble avslørt at noen av verdens raskeste kvinner og menn var dopet. Sykkelsporten holdt på å velte da dopingmisbruket ble kjent. I vinteridretten sto det ikke så mye bedre til. Langrennssporten ble skandalisert da finnenes misbruk kom for en dag. I Norge trodde vi lenge at våre idrettsutøvere var renere enn utlendingene. Omfanget er kanskje mindre her i landet enn i andre land. Men vi har også hatt våre svin på skogen.

Ingen ting av dette slår «den systematiske manipuleringen av antidopingreglementet og systemet i Russland», som det heter i Schmid-kommisjonens rapport om Russlands dopingmisbruk. IOC-president Thomas Bach sier at rapporten dokumenterer et «angrep på idrettens og de olympiske lekers integritet vi ikke har sett tidligere».

Bevismaterialet for russernes juks er overveldende og overbevisende. Da bevisene endelig kom på bordet, kunne IOC ikke gjøre annet enn å nekte Russland å delta i vinter-OL i Sør-Korea.

Dommen er hard, men helt nødvendig hvis OL skal overleve som verdens viktigste sportsarrangement. Kollektiv avstraffelse strider mot vår rettsoppfatning. IOC kommer på en måte unna det ved å åpne for at russiske utøvere som ikke har dopet seg, kan delta under nøytralt flagg. IOC-dommen kan føre til et helt nødvendig internasjonalt oppgjør med dopingsvineriet. Vi får heller leve med at neste års vinter-OL blir et B-OL når Russland ikke er med.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!