Debatt

Ti feige menn

Senterpartiet er i indre krise. Ola Borten Moe er foreløpig ute.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er et uttrykk for desperasjon og avmakt når partileder Trygve Slagsvold Vedum anmelder saken med sexmeldingen fra den trønderske hyttegjengen til politiet. Slagsvold Vedum mener han har gjort så godt han kunne for å finne den eller de skyldige. Når ingen vil stå fram, kan han ikke tvinge dem. De kan heller ikke ilegges en kollektiv straff, hevder han.

Det har han vel rett i. Partilederens problem er at han ikke forsøkte hardt nok på å få fram sannheten da Liv Signe Navarsete varslet partiledelsen for to år siden om sexmeldingen. Trygve Slagsvold Vedum nøyde seg med en prat med tidligere statssekretær for Sp, Morten Søberg, som eide mobilen som meldingen ble sendt fra. Søberg nektet og Vedum slo seg til ro med det. Han forsto det slik at også Navarsete var ferdig med saken. Så feil kan man ta.

Det er ikke lett å forstå at Sp som har vært ledet av sterke kvinner som Anne Enger, Åslaug Haga, Liv Signe Navarsete og som har Marit Arnstad som parlamentarisk leder, lot en grov seksuell trakassering passere for to år siden. Det var riktig nok før metoo-kampanjen traff partiene med voldsom kraft ved juletider. I dag ville det straks ha blitt en skandalesak. Likevel kan det i ettertid rettes kritikk mot partiledelsen for at den ikke tok saken med større alvor da Liv Signe Navarsete varslet om den.

Nestleder Ola Borten Moe burde ha fått klar beskjed om å komme til bunns i saken. Han var med på hytteturen og burde derfor vite hva som hadde skjedd. Unnfallenheten kan forklares med at partileder Trygve Slagsvold Vedum ikke ønsket en ny kamp med Ola Borten Moe og hans trøndergjeng.

Det var folk i denne hyttegjengen som sørget for at Liv Signe Navarsete kastet kortene kort tid etter valgnederlaget i 2013. De hadde lenge jobbet for at Ola Borten Moe skulle bli ny partileder. Slik gikk det som kjent ikke. Vedum vant maktkampen mot Borten Moe.

Navarsete hadde en tøff tid som leder i Sp. Da hun overtok etter Åslaug Haga som partileder på et ekstraordinært landsmøte i 2008, ble hun mottatt som partiets nye dronning. Navarsete gikk av som en detronisert dronning på et nytt ekstraordinært landsmøte i 2014.

Hun fikk hovedansvaret for valgnederlaget i 2013. Det kunne hun leve med. Men den harde kritikken fra sine egne med Ola Borten Moe i spissen før og etter valget, var det vanskeligere å leve med. Det gikk på helsa løs. Saken med sexmeldingen har også gått på helsa løs. Navarsete er på nytt sykemeldt.

Ola Borten Moe gjorde det eneste riktige da han foreslo at han skulle suspenderes som nestleder inntil videre. Nå stilles spørsmålet om han noen gang kommer tilbake i toppledelsen. Hvis ikke politiet løser saken, eller saken løses på annen måte, vil det henge en mistanke i lufta om at partiets nestleder er en av de skyldige. Historien om ti feige menn på hyttetur vil ikke bli glemt så lett. Heller ikke at nestleder Ola Borten Moe var blant de ti.

Saken burde ikke vært meldt til politiet. Politiet har viktigere ting å stelle med. Hvis ingen sprekker i avhør, blir saken lagt bort av mangel på bevis. Inntrykket etter politianmeldelsen er at partilederen og partisekretæren forsøkte å fraskrive seg ansvaret for å rydde opp da de ropte på politiet.

Saken skader Sps omdømme. Den forsurer det indre livet i partiet og den skygger for arbeidet med de politiske sakene. Sp har fortsatt medvind på meningsmålingene. I en måling i Dagbladet fredag gikk partiet fram 1,7 prosentpoeng til 11,9 prosent. I Dagens Næringslivs måling står partiet fast på 11,9 prosent.

I øyeblikket er det derfor ingen grunn til å tro at saken med sexmeldingen vil snu medvinden til sterk motvind. Men å spå om velgernes framtidige vandringer er en usikker vitenskap. Ap tapte velgere på Giske-saken. Det kan i alle fall ikke utelukkes at Sp går på en velgersmell hvis ikke partiet snart får denne saken ut av verden. Og hvis det kommer enda flere varsler om trakassering.

Mer fra: Debatt