Debatt

Tegner ulovlige kontrakter

Leiemarkedet er hetere enn noensinne, og i storbyer som Oslo er det hard konkurranse om leilighetene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det finnes ikke nok studentboliger til alle som har behov for det, og de fleste må derfor ty til å leie på det private markedet. Men vet folk egentlig hvilke rettigheter de har i et husleieforhold?

I boliggruppa hos Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) jobber vi mye med husleieretten. Gjennom arbeidet vårt erfarer vi at mange enten ikke vet, eller er usikre på, hva det er lov å avtale i en leiekontrakt. Ofte lurer klientene på om de kan kreve at utleier retter opp i forhold de mener er mangler eller avvik ved husrommet, eller om de kan kreve avslag i leie for det samme forholdet.

Vi har sett flere kontrakter som inneholder punkter som er ulovlig å avtale. Dette er fordi punktet i avtalen er til mindre gunst for leietaker enn det som følger av husleieloven. Et eksempel på en slik ulovlig klausul er at «opplysninger som er gitt i annonse, prospekt, muntlig eller lignende, ikke kan brukes av leietaker til å danne grunnlag for krav mot utleier». Slike ulovlige klausuler har vi sett både fra private- og næringsdrivende utleiere. Dette er særlig kritikkverdig i de tilfeller utleier er næringsdrivende.

For det første er styrkeforholdet særlig forskjøvet. Det må anses klart at utleier er den sterkere part i leieforholdet. Profesjonelle utleiere har mye erfaring, og har dessuten jurister som jobber for dem og yter juridisk bistand innen husleieretten. Ofte er mange leietakere i bolignød og må ha tak over hodet raskt. Da rekker man ikke å se over hvert punkt i leiekontrakten og vurdere om dette er lov å avtale eller ikke. Det må også antas at en leietaker som leier av et profesjonelt utleiefirma stoler på at kontrakten er i samsvar med regelverket. Når den da viser seg ikke å være det, svekkes tilliten til utleiere på markedet som misbruker sin makt som den sterkere part i leieforholdet.

Man skal ikke se bort ifra at dette er klausuler som brukes som såkalte standardavtaler. Det vil altså si at kontrakten er trykket opp i mange eksemplarer, slik at det går utallige leietakere rundt og tror at de eksempelvis ikke har rett til å reklamere på mangler i leiligheten. Selv om ansvaret bør ligge hos utleier, er det lurt å se godt over kontrakten sin før man inngår en avtale om leie, enten det er tale om en privat eller næringsdrivende utleier.

Mer fra: Debatt