ANNONSE

11-01-2017

Tarjei Vesaas og norsk kultur

Stemmen frå Telemark

BLIR DU VINTEREN OVER?

Pater Hallvard Rieber-Mohn har fortalt om eit anna overraskande svar Tarjei Vesaas kom med på eit seminar der mange vidreiste var samla: "Han satt midt i en krets av livlig talende mennesker, som bare én og annen gang skottet til den tause dikteren. Samtalen falt på gjestfrihet, og det var knapt ende på de erfaringer som ble brakt til torvs. Vi fikk beskrevet den japanske te-seremoni i Osaka, beduiners gjestebud i Jemen, mottagelsen med brød og salt i Ukraina, omsorgen for besøkende på en spansk hacienda. Vesaas tidde. Noen ville presse og røke ut dikter-oraklet og vendte omsider blikket mot Vinje - hva mente herr forfatteren om gjestfrihet, om noe?
Han lot spørsmålet synke, lo en lydløs latter, og sa den eneste setning jeg husker fra hele denne nokså overfladiske selskapspraten: 'I Telemark seier me: Blir du vinteren over?' 
Ordene falt som en kampestein på et salongbord og tok pusten fra selskapet. Vi følte oss litt latterlige og flaue, og fattet vel hvorfor."

Frå: Olav Vesaas: "Løynde land - ei bok om Tarjei Vesaas", Cappelen 1995


Ola Bog sitt bilde.


.

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!