Debatt

Tar du utfordringen, Løvenskiold?

Etter forslag fra oss i Miljøpartiet de Grønne, har Stortinget nettopp hatt en historisk diskusjon. For første gang handler det ikke bare om å verne det lille som fremdeles finnes av uberørt natur, men også om å gjenvinne det tapte: vi vil ha naturfornyelse.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Og det haster. En ny studie viser at menneskeheten allerede har forårsaket tapet av 83 prosent av alle ville pattedyr og halvparten av alt planteliv. Den viktigste årsaken til massedøden er ødeleggelsen av ville habitater til fordel for landbruk, skogsdrift eller annen utbygging. Vi står overfor den sjette store masseutryddelsen i jordas historie, og halvparten av jordas arter vil være utryddet i løpet av de siste 50 årene, dersom vi ikke handler.

Alle land og lokalsamfunn må ta ansvar, og blant forslagene våre er å gjøre Oslomarka til et internasjonalt pionerområde for restaurering av vill natur, intakte økosystemer og opplevelser. I Dagsavisen 31. mai mener Lars Olle Engaas at en villere natur i Marka vil være umulig så lenge området eies av Carl Otto Løvenskiold, og han tar til orde for ekspropriasjon. Jeg er åpen for en slik løsning, og mener ekspropriasjon kan være riktig dersom det er tungtveiende hensyn som tilsier at det er nødvendig. Men det er et radikalt tiltak, og det er dyrt. Arealet som overtas av myndighetene må erstattes fullt ut. Jeg håper derfor at Engaas tar feil, og at Løvenskiold som grunneier vil være med oss på å gjøre framtida grønnere og villere. Tar du utfordringen, Løvenskiold?

Selskapet Løvenskiold-Vækerø forvalter hele 430.000 mål skog, og som 13. generasjon Løvenskiold eier Carl Otto store deler av Nordmarka. Ifølge hans egne nettsider har han et ønske om at bedriften og eiendommene skal holdes samlet og eies og drives av familien også i fremtiden:

«Jeg ser på min familie som en varig eier av Nordmarka. Den skal forvaltes til glede både for eierne og de mange andre brukerne. For meg er det et mål å holde eiendommene samlet og kunne overlate dem videre til neste generasjon, i bedre stand enn de var den gang jeg overtok.»

Med mye eiendom, kommer mye ansvar. Og dersom han mener alvor med å overlate Marka i bedre stand til neste generasjon, bør Løvenskiold gå med liv og lyst inn i prosjektet om å fornye naturen. Skogene rundt Oslofjorden er hjem for mange arter som er truet av utryddelse, blant annet fordi det lenge har blitt drevet et omfattende industrielt skogbruk med flatehogst. Mer miljøvennlig skogsdrift vil skape en mer variert og opplevelsesrik skog, og føre tapt plante- og dyreliv tilbake.

Fornyelse og restaurering er også en aktiv prosess som kan skape sysselsetting og generere inntekter og aktivitet i marka. Ved bortfall av inntekter for grunneierne, bør staten kompensere for dette. Jeg tror løsninger finnes best i fellesskap, og vi i MDG vil gjerne samarbeide med Løvenskiold og andre grunneiere om å gjøre Oslomarka enda bedre for både mennesker, dyr og øvrig natur-mangfold. Bli med, Carl Otto!

Mer fra: Debatt