Debatt

Tall, vold og krig

Volden går ned, men ikke over alt og ikke for alle.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I et ampert innlegg 29.06 er Benedicte Bull både skremt og oppgitt over vår ukritiske gjengivelse av tall og manglende forståelse for Mexico. Vi er åpne for at det finnes nyanser og forbehold vi ikke har tatt med, men grunnen til at de falt bort var grensen på 5000 tegn, ikke vår deltagelse i en internasjonal konspirasjon mot latinamerikanere.

Kriminalitet

Det ene er, som Bull påpeker, at kriminell vold ikke er inkludert. Konfliktdataprosjektet i Uppsala (UCDP) teller ofre for organisert, politisk vold. Det er selvsagt slående at estimatet på 59.000 mordofre i Brasil er høyere enn estimatet på totalt 33.044 drepte i Syria, selv om Brasil har over ti ganger flere innbyggere.

Men kriminalitet er ikke det samme som krig. Det er mye vold i Brasil, men så langt jeg kan se ingen organisert væpnet politisk konflikt. Dersom Bull har informasjon om det motsatte, vil UCDP helt sikkert være interessert.

Er man interessert i drap, bør man heller fokusere på drapsstatistikk. Anslaget på 15.000–20.000 mordofre i Mexico er basert på tall fra UNODC. Bull hevder at det korrekte tallet for Mexico i 2017 er 29.168. Hvor hun har dette tallet fra vet jeg ikke, men hun er områdeekspert og derfor stoler jeg på det tallet.

Lange linjer

Det andre forbeholdet vi burde hatt med er at dette ikke er en prediksjon om hvordan verden vil bli, bare en beskrivelse om hvordan den er. Flere har påpekt at det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen framover.

Ser man på lange linjer, så blir verden fredeligere, med noen unntak i tid og rom. Mye kan tyde på at dette, på en global skala, også gjelder kriminalitet. De som er interessert i dette teamet bør lese Steven Pinkers «The Better Angels of Our Nature» eller «Enlightenment Now».

Det kan hende at kriminell vold i Latin-Amerika (og i deler av Afrika) er et slikt unntak, men for det store flertallet av verdens befolkning virker det som om nedgangen fortsetter. Volden går ned, men ikke over alt og ikke for alle.

Mer fra: Debatt