Debatt

Ta ansvar for eget budsjett

Det er fullstendig feil at byrådet har arvet en Osloskole i krise.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo bystyre

I Dagsavisen 8. desember gir skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) inntrykk av at de har arvet en Osloskole i krise. Det er selvfølgelig fullstendig feil.

Høyre har gjennom mange år med byrådsmakten i Oslo bygget opp Osloskolen til å bli Norges beste skole. Oslos elever gjør det best på nasjonale prøver år etter år.

Etter at det Arbeiderparti-ledede byrådet tok over byrådsmakten etter kommunevalget i fjor, har skolebyråden Tone Tellevik Dahl hatt et stort behov for å markere seg innen skolepolitikken. Det er forståelig, all den tid Oslo Arbeiderparti i årevis har vært temmelig visjonsløse i skolepolitikken.

Men i stedet for å ta ansvar for egen politikk, forsøker Tellevik Dahl å legge skylden for egne kutt i Osloskolen på det forrige byrådet. Det burde være unødig å minne om at det er Ap-byrådet som fullt og helt har laget budsjettet for 2017. De har stått helt fritt til å prioritere det de mener er viktigst. Oslo er også i en bedre økonomisk situasjon enn vi har vært på lenge. De har derfor hatt alle muligheter til å prioritere skolen, men det har de ikke gjort. Det er åpenbart at skolebyråden har tapt budsjettkampen internt i byrådet. Da er det en utrolig ansvarsfraskrivelse å skylde på Høyre som ikke har hatt noen mulighet til å påvirke budsjettet for 2017.

Betydelige skolekutt fra Ap

I forslag til budsjett for 2017 legger det røde byrådet inn et betydelig kutt på 49 millioner kroner i midlene til Osloskolen. Dette kuttet skjer samtidig som byrådet har fått et historisk økt økonomisk handlingsrom, på bakgrunn av ekstra bevilgninger fra den Oslo-vennlige borgerlige regjeringen.

I perioden Høyre satt med byrådsmakten var det et helt annet økonomisk handlingsrom enn det er i dag, blant annet fordi den da sittende Stoltenberg-regjeringen konsekvent nedprioriterte Oslo.

I 2011 måtte Oslo derfor spare på alle områder. Et grep som kan gjøres i noen år uten å svekke innholdet i skolen er å akseptere at det blir noen flere elever i hver klasse gjennom redusert demografikompensasjon. Siden Oslo allerede hadde høyere lærertetthet enn landsgjennomsnittet prioriterte vi å heller ha et høyt timetall enn å holde elevtallet i klassene uendret. Vi kommer likevel til et punkt der det er nødvendig å kompensere skolene fullt ut for hver ny elev ellers vil klassene bli for store. Høyre mener vi er kommet dit nå.

Bare Høyre sikrer Osloskolen

Derfor har Høyre i sitt alternative budsjett for 2017 bevilget 61,4 millioner kroner mer til skole enn Ap-byrådet. Også i vårt budsjett for 2016 la vi inn 33 millioner kroner mer til skole enn Ap-byrådet. Dette er mer enn det demografikompensasjonen utgjør, og Høyre har gjennom sitt budsjettalternativ vist at det går an å prioritere skole også uten inntekter fra eiendomsskatt.

Den økonomiske situasjonen i Oslo er også enn annen i dag. Det røde byrådet får nå 955 millioner mer i året av den borgerlige regjeringen. At de på tross av denne kraftige styrkingen av kommunens økonomi kutter i Osloskolen med 49 millioner, er uforståelig, og viser at Ap-byrådet nedprioriterer Osloskolen.

Foreldre i Oslo har i en årrekke med Høyres styring vært trygge på at barna deres får gå på Norges beste skole. Osloskolen har stadig forbedret seg, og resultatene har ikke kommet tilfeldig. Satsing på basisfag, god individuell oppfølging og ekstra undervisningstimer har vært grunnelementene i Osloskolens suksessoppskrift. Byrådets budsjett viser at det bare er Høyre som sikrer Osloskolen.

2017-budsjettet er det andre budsjettet byrådet legger frem. Da holder det ikke å skylde på forgjengerne for egne nedprioriteringer. Det er på tide at Ap-byrådet tar ansvar for sitt eget budsjett, og er ærlige med velgerne om den demonteringen av Osloskolen som de nå har påbegynt.

Mer fra: Debatt