Nyheter

Sykehusutviklingen i Oslo – de nyeste planene og veien framover

Vi som skriver dette har hatt som en av våre hovedaktiviteter å følge med i sykehusutviklingen i Oslo-området siden 2009. Vårt fremste mål har vært at Aker sykehus skal gjenreises som lokalsykehus for hele Groruddalens befolkning. Stovner og Grorud (fra 2005) og Alna (fra 2011) har hatt Ahus som akuttsykehus etter at Aker ble nedlagt som sykehus 1.1.11.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

De nyeste planene i store trekk

I Helse Sør-Østs (HSØ) styremøte 16. juni ble det gjort vedtak om hvordan de offentlige sykehusene i Oslo skal organiseres. Vedtaket er godkjent av helseministeren 24. juni.
I framtiden skal det være tre store sykehus i Oslo: Radiumhospitalet, Rikshospitalet/Gaustad og Aker. Ullevål skal fases ut. Groruddalens befolkning skal få Aker som sitt lokalsykehus igjen. 
Regional sikkerhetsavdeling må ha nybygg. Klinikkbygget på Radiumhospitalet er i dårlig forfatning, og nybygg planlegges. Disse er prioritert bygget først.
Dette går tydelig fram av styreprotokollen for HSØs sak 53-2016. I VG 23. juni forklarte adm dir Cathrine Lofthus i HSØ  hvordan man tenker framdriften. Helseministeren fulgte opp med et  innlegg  i Aftenposten 7.  juli.

Skepsis og kritikk

Det har vært mange skeptiske kommentarer til styrevedtaket. Mange mener at gigantsykehuset på Gaustad kommer likevel. Spesielt var VG ute med skrekkscenarier rett etter 16.6.. Derfor gikk Lofthus ut i VG 23.6. Styrevedtaket og Lofthus sin forklaring gir en klar retning. Teksten i underlaget for styrevedtaket, som behandler utviklingen, er av noen blitt oppfattet feil, som del av vedtaket.
Grunnløs mistro må legges til side, men framdriften må følges så tett som mulig.

Mer om planene

Det er nå ikke snakk om gigantsykehus på Gaustad, det er sterkt nedskalert. Sykehuset blir  omtrent av samme størrelse som regionsykehuset på Haukeland. Oslo kommune (OK) er interessert i at utbyggingen der ikke blir for stor. Det er også kommet fram at Ringveien ikke kan legges i tunnell, og at det ikke kan bygges  lokk over den, men en bro med høyst 150 m bredde.

  Sykehusene skal drives som tre selvstendige enheter. Dermed får alle avdelinger stedlig  ledelse med ansvar. En del av Oslo universitetssykehus (OUS) avdelinger har etter fusjonen  vært delt mellom Rikshospitalet, Ullevål og Aker, med hovedansvarshavende på ett av stedene. Det har gitt vanskelige forhold for ansatte og pasienter.

Rikshospitalet/Gaustad og Aker skal planlegges parallellt, og det skal vurderes hvilke funksjoner fra Ullevål som skal flyttes hvor. Ifølge HSØ-vedtaket av 16.6. skal psykiatrien på Aker bygges ut først.  På styremøtet 16.6. ble foreslått at prioriteringen av psykiatri i Aker-utbyggingen tas ut. Det ble ikke vedtatt, men adm dir mente at å bygge ut somatikk først kan bli diskutert, av hensyn til samarbeidet med Storbylegevakten.
Ett usikkerhetsmoment er når traumeenheten skal flyttes fra Ullevål til Gaustad. Det vil kreve styrking av avdelingene på Rikshospitalet/Gaustad.

De tre planlagte sykehusene

 Radiumhospitalet beholdes som selvstendig sykehus. At dette flotte kreftsykehuset blir bevart skyldes mye innsatsen til Buchhardt og samarbeidende.  OUS har fått i gave planer og tegninger for et nytt, høyt tiltrengt klinikkbygg. Det er mulig at utbyggingen på Radiumhospitalet blir organisert som offentlig-privat samarbeid (OPS).

  Rikshospitalet/Gaustad med nybygg blir ett av de tre store sykehusene.

Aker sykehus skal bygges ut til et fullstendig lokalsykehus. Det planlegges nybygg på søndre del av tomta. De lokalene som var Aker sykehus er nå delvis i bruk som en samhandlingsarena mellom OUS og OK. Der er allmennlegevakt, Kommunal akutt døgnenhet og rehabilitering med mer. OUS har en god del sykhusvirksomhet der. Det er tydelig på tilgjengelig korrespondanse at samhandlingen mellom OUS og OK tas alvorlig. Det forventes en god planlegging av utnyttelsen og eventuell rehabilitering av de eksisterende lokalene. En del av de tidligere sykehuslokalene på Aker, f.eks. «høyblokka», fyller ikke dagens sikkerhetskrav til  sykehus. En del bygg er fredet. Bygg 60  kan kanskje benyttes som inngangsdel til det nye sykehuset?

OUS og OK skal også samarbeide om den nye Storbylegevakten som planlegges bygget i den nordvestlige delen av Aker-området. Kommunen er ansvarlig for legevakttjenesten til sine innbyggere. OUS skal, som nå, drive skadelegevakt-delen. – Storbylegevakten vil med denne beliggenheten få Aker sykehus som sin bakvakt når sykehusinnleggelse er påkrevet.

Om Ullevål

Mange «står opp» for å bevare og bygge ut Ullevål. Styrevedtaket i HSØ sier at de byggene i OUS som fungerer dårligst for pasienter og ansatte skal fases ut først. Her kommer Ullevåls to store bygg for kirurgi og medisin fra 1890-årene høyt på lista. OUS bruker mye midler på å følge opp de nødvendige sikkerhetskrav for at byggene skal kunne brukes. Det er nær umulig å modernisere disse byggene. Nybygg er mindre kostbart. 
De nyere byggene på Ullevål må brukes i mange år. Man har ikke råd til å forlate eller rive gode bygg.
Men sykehus-nybygg på Ullevål er uaktuelt av åpenbare grunner:
- Grunnen er leire. De gamle byggene er dels skjeve/sunket.
- Det er en svær infrastruktur med ledninger og rør i grunnen, som kompliserer nybygg.
- Bygging av sykehus i et område hvor det drives pasientbehandling er meget forstyrrende.
- Midlertidige omrokkeringer av funksjonsområder innen Ullevål er krevende, dyrt, og en påkjenning for personale og pasienter.

  Ullevålansatte ønsker å bevare sitt miljø. Men  de gamle byggene må fases ut. Fagmiljøene på Ullevål bør, og kan, ivaretas bedre enn fagmiljøene på Aker ble ved nedleggingen.

HSØ og OUS planer for sykehusutbyggingen i Oslo skaper forventninger, som vi mener vil bli oppfylt. Vi følger med så tett vi kan, med en positiv innstilling.
Bente Odner er medforfatter her.

Mer fra: Nyheter