Kultur

Sykehuskapasitet i hovedstadsområdet – kommentar til SINTEFs rapport til Helse Sør-øst

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

SINTEF har fått i oppdrag av Helse Sør-Øst (HSØ) å gjennomføre en analyse av utviklingen i aktivitet og kapasitetsbehov i regionen fram mot 2030.

HSØ ber sykehusene i hovedstadsområdet om kommentarer til den foreliggende delrapporten for hovedstadsområdet, som ble behandlet av HSØs styre 19. juni.

Vi i vår gruppe fra Aker sykehus venner har også tillatt oss å sende inn kommentarer til noen av HSØs punkter.

Vi ser problemer med sykehuskapasiteten Lovisenberg DS og Diakonhjemmet kan fremskaffe.

Nå har vi i bydelene Stovner, Grorud og Alna fått Diakonhjemmet og Lovisenberg, og i sjeldne tilfelle Kongsvinger sykehus, som akuttsykehus i tillegg til Ahus, for at Ahus skal avlastes.

Underkapasiteten på Ahus bør lettes ved å tilbakeføre de tre bydelene til Oslo sykehusområde og gjenreise Aker som fullverdig sykehus.

Det er store usikkerhetsmomenter i utviklingen.

- Hvor mange sykehusdøgn vil samhandlingsreformen frigi?

Måten man salderer sykehusdriften på må ikke bli å skrive ut sykehuspasienter for tidlig til et for svakt utbygget kommunalt helsestell!

- Den tvungne optimismen, at det skal se ut som alt går bra, at feil dekkes over i stedet for å bli vedgått og lært av. Dette gjelder både i sykehusene og i kommunehelsetjenesten.

- For dårlige rutiner i hele helsevesenet

- Hvordan har man beregnet at det blir overskudd på døgnsenger i OUS i 2030?

Kapasitetsøkning ved Diakonhjemmet og Lovisenberg DS?

Et av punktene HSØ ønsker kommentert i sitt høringsbrev er:

«Diakonhjemmet sykehus og Lovisenberg Diakonale sykehus har skissert planer for kapasitetsøkning. En kapasitetsøkning der vil raskt kunne ha effekt og bidra til å dekke kapasitetsunderskuddet på senger som vil øke i årene som kommer.»

Samhandlingsreformen har frigitt sengeplasser ved Lovisenberg og Diakonhjemmet. Hvor mange er ikke klart.

Vi har funnet opplysninger i offentlig tilgjengelige dokumenter om de pågående utbyggingene ved de to sykehusene som tyder på at Lovisenberg DS og Diakonhjemmet ikke vil bidra vesentlig med sykehusplasser de kommende årene.

HSØ er muligens kjent med dette, men det ser ikke slik ut fra det HSØ skriver.

Dette er urovekkende, da HSØ vurderer det slik at sykehusdekningen i hovedstadsområdet er akseptabel fram til 2016. Deretter synes HSØ å basere seg på utbygging på Diakonhjemmet og Lovisenberg.

Lovisenberg DS- eiere Diakonissehuset Lovisenberg og Diakonova

Plan- og bygningsetaten (PBE) mener at det planlagte administrasjonsbygget (med helsefunksjoner) for bydel St. Hanshaugen ikke er akseptabelt pga for lav grad av institusjonsvirksomhet når bygget skal reises i dette området (sak 201307101 i PBEs arkiv). Byrådet i Oslo har overprøvd PBEs konklusjon, og innstiller 26. juni i år til bystyrets organer å vedta reguleringsplanen slik at dette bygget kan reises. Diakonissehuset regner med at saken går gjennom i komite og bystyre. Ny byggesøknad er lagt fram for PBE 7. juli, sak 201409519.

Sakene finnes også via adressen Lovisenberggata 21 i PBEs arkiv.

Diakonissehusets hjemmesider sier lite om planlagt ny direkte sykehusvirksomhet. Grøntområdene skal bevares. Plassen på Lovisenberg er begrenset.

Diakonhjemmet - eier Det norske Diakonhjem (DnD), en selvstendig stiftelse og institusjon innenfor Den norske kirke.

Hovedhensikten i Diakonhjemmets foreliggende planer er å bygge ut for eldreomsorg.

Det kan likevel tenkes omrokkeringer som gir flere sykehusplasser.

Det pågår en regulerings- og byggesak, se sak 201307770 i PBEs arkiv. Det er uenighet mellom Diakonhjemmet og PBE om utnyttelsesmåten for området. PBE legger vekt på å se utbyggingsområdet og området rundt under ett, og har utarbeidet et annet planprogram enn utbyggers, sitat: «… som skal ivareta føringene om felles planlegging fra Byrådets høringsutkast til kommuneplan for Oslo mot 2013».

PBE har fastsatt sitt alternativ som planprogram 20. juni i år.

Ad HSØs punkt: «Beregnet kapasitetsbehov 2012 antyder at OUS HF og Vestre Viken HF har overkapasitet på senger som kan utnyttes for å redusere underkapasiteten ved Ahus HF.»

Sintefs delrapport til HSØ påviser at Ahus i 2030 har ca 230 døgnplasser for lite. Ahus ER sprengt NÅ, det viser registrert overbelegg, og våre egne og andres erfaringer med dårlig organisering. Tidligere helseminister Støre, og flere, mener Ahus allerede er for stort, og ikke må bygges ut, men at man heller må se på endring av opptaksområdene.

I høringsbrevet fra OUS om Campus Oslo omtales de pasientgrupper OUS har ansvaret for. Vi i Stovner, Grorud og Alna inngår ikke i OUS ansvarsområde. Vi hører til Ahus sykehusområde, men tilhører Oslo kommune. Ahus og Oslos kommunehelsetjeneste kommuniserer dårlig, og det går ut over pasientene.

Den logiske løsningen er at våre tre bydeler tilbakeføres fra Ahus til Oslo sykehusområde, og at Aker gjenreises som fullverdig sykehus. Etter det vi erfarer kan vi ikke forstå at OUS har overkapasitet på senger pr nå. Ifølge et brev fra OUS til Aker sykehus venner av 20.1.2014 kan en del av sykehuspostene på Aker rustes opp for ca 50 mill. pr post.

Det er ingen menneskeverdig behandling å la Groruddalens befolkning ha minst tre akuttsykehus å forholde seg til. Ingen vet hvor man havner ved akuttinnleggelse. Det vil bli økende vansker med å holde journaler oppdatert, når stadig flere av Ahus sine pasienter har episoder med innleggelser på andre sykehus. Som kjent kommuniserer ikke sykehusenes datasystemer –

Ut fra offentlig tilgjengelige dokumenter ser det altså ut til at Lovisenberg DS og Diakonhjemmet ikke har planer om utvidelse av sin sykehuskapasitet så de kan avlaste Ahus.

Hvor er det sykehusplass til oss fra 2016? Gi oss et sykehus å høre til! Gi oss Aker tilbake!

Helse Sør-Øst har ansvaret for utviklingen.

Medarbeidere har vært

Ragnhild Rivertz Elin Risåsen Bente Odner

Mer fra: Kultur