ANNONSE
Lance Armstrong er først over mål på Rådhusplassen i Oslo under VM i 1993.

Lance Armstrong er først over mål på Rådhusplassen i Oslo under VM i 1993.

Vis bildetekst
Foto: Tor Richardsen/ NTB scanpix

17-09-2017

Svindlerens VM-triumf

Det forrige sykkel-VM i Norge serverte oss en av idrettens største svindlere. Men det visste vi ikke da.

Da Lance Armstrong trillet i mål som verdensmester i regnværet i Oslo i august 1993, var en ny sykkelstjerne født. At det endte i den største dopingskandalen verden har sett, har lite med arrangementet i Oslo å gjøre. Han fikk holde på i mange år før han ble avslørt. Er det en ren sykkelsport vi nå får servert i Bergen, der VM åpner i ettermiddag?

Vi tar det for gitt at det blir regnvær i Bergen også. VM blir det største idrettsarrangementet på norsk jord siden Lillehammer-OL i 1994. Men føles det slik? Ikke på denne siden av fjellene. Det var eksotisk da Oslo påtok seg VM i 1993, sykkelsporten var ikke stor i Norge da og mesterskapet endte i et økonomisk sammenbrudd. Men folket fikk servert Lilehammer-lekene et halvt år etterpå, en suksess ledet av Gerhard Heiberg, som så ble løftet inn på gullstol i IOC. I dag (!) går han av. Men det er en annen historie.

Et sykkel-VM i Norge i 2017 er mindre malplassert enn det var i 1993. Interessen rundt sporten har eksplodert i Norge sammmenlignet med da, men ikke på grunn av mesterskapene. Det er de evigvarende etapperittene som ER sykling. Giro dÍtalia i ukevis, Tour de France det samme. Lance Armstrong huskes som Tour de France-svindleren, i mindre grad som en ung og lovende verdensmester fra 1993.

Opptakten til VM i Bergen har vært pussig. Lokalmediene har ikke spilt på lag, oppmerksomheten utenfor Bergen har vært liten. Det krangles om utgifter. Lokalbefolkningen er irritert. Og den norske sykkelsporten har kranglet om laguttak.

Utfordringen for Bergen-arrangøren er å skape interesse for mer enn den avsluttende fellesstarten om en uke. Temporitt og U23- og juniormesterskap er ikke det som fenger mest, men er rittene en VM-arrangør må ta med seg.

«Nordmenn skjønner ikke hvor stort det er», er en gjenganger foran begivenheter man forventer skal favne alle. Idrettspresident Tom Tvedt har allerede sagt det om sykkel-VM. Joda, vi skjønner størrelsen, men store arrangementer er ikke så eksotisk som det en gang var. Og skepsisen til toppidrettens forbruk er fortsatt stor. Nå er det en politiregning på 15 millioner kroner man krangler om. Og bompenger selvfølgelig.

VM er størst søndag om en uke. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er barn av den blomstrende sykkelinteressen i Norge der Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd var lokomotivene.

Lauritzen gikk i brudd på sisterunden i Oslo-VM. Det samme kan Boasson Hagen gjøre om en uke. Men før det blir det mye om trafikkaos og regn i Bergen.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!