Debatt

Svikt i hjemmetjenesten i Oslo. Hva gjør tilsynsutvalg og eldreråd?

Dagsavisen har hatt flere artikler om Kommunerevisjonens rapport om hjemmetjenesten i Nordre Aker og Østensjø. Rapporten viser bl.a. at personer med ekstra behov for pleie kan motta over 27 forskjellige ansatte på en måned.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tore Nyseter etterlyser i et innlegg i Dagsavisen hva tilsynsutvalg og eldreråd i bydelene gjør når de får slik informasjon. Han spør også om hvordan kommunens folkevalgte tilsynsorganer for hjemmetjenesten kan være ukjent med dette alvorlige problemet.

Bydelsutvalg, eldreråd og tilsynsutvalg for hjemmebaserte tjenester i bydel Østensjø er ikke ukjent med disse problemene. Brukerundersøkelser i hjemmetjenesten har i mange år vist at ca 30 % av brukerne er misfornøyd med at det er for mange ulike hjelpere de får besøk av. Det er også vel kjent at brukere med et omfattende bistandsbehov i Oslo får vesentlig færre timer hjemmetjenester pr. uke enn tilsvarende brukere i andre kommuner i Norge.

Bydelsutvalget og eldrerådet i Østensjø vedtok i mars 2016 at tilsynsutvalget skulle besøke brukere av hjemmetjenester med et omfattende bistandsbehov for å gi en vurdering av tilbudet de fikk av tjenester. I april 2016 besøkte utvalget 6 brukere. Rapporten fra besøket ligger sammen med andre rapporter fra utvalget på bydelens nettsider.

Etter besøket ba utvalget bydelsdirektøren om informasjon om vedtak den enkelte bruker hadde fått om tjenester, antall timer og hva tjenestene omfattet. Det ble bl.a. bedt om opplysninger om antall besøk pr. dag, tid pr. besøk og hva som ble gjort. Bydelsdirektøren ville ikke gi tilsynsutvalget disse opplysningene og viste til bestemmelser om taushetsplikt. Bydelsdirektøren fikk støtte for sin avgjørelse av byrådsavdelingen. Vi anket avgjørelsen til byråd Inga Marte Thorkildsen da vi mente at den var i strid med bystyrets instruks for tilsynsutvalg. I oktober 2017 fikk utvalget beskjed om at vår anke var tatt til følge. Vi kan nå endelig få svar på spørsmål vi stilte våren 2016 om tilbudet av hjemmetjenester.

Nyseter spør om hvorfor tilsynsutvalg og eldreråd ikke har engasjert seg i eksemplene på svikt i eldreomsorgen i Oslo. Hovedårsaken er at hverken byråd, bystyre eller administrasjon har vært opptatt av å få et vel fungerende folkevalgt tilsyn med eldreomsorgen. Tilsynsutvalg og eldreråd har ikke fått god nok informasjon fra administrasjonen om feil og mangler i eldreomsorgen.

I Plan for en trygg og mangfoldig eldreomsorg som ble vedtatt av bystyret høsten 2017, finnes ikke ordene tilsynsutvalg eller eldreråd. Det er et klart signal om hvilken rolle bystyret mener disse organene har i arbeidet med å sikre en god eldreomsorg i Oslo.

Nyseter omtaler en rapport om eldreomsorgen i Oslo fra en arbeidsgruppe i Det sentrale eldreråd. I rapporten er det et kapittel med forslag om tiltak for å styrke det folkevalgte tilsynet med eldreomsorgen. Denne rapporten bør behandles av byrådet og bystyret.

Mer fra: Debatt