Vis bildetekst
Foto: Siri Dokken (tegning)

25-02-2017

Svensken, dansken og nordmannen

Svenskevitsene er ikke morsomme lenger.

Sverige pleide å være berømt for Volvo, Ericsson, IKEA, ABBA og Folkhemmet. De var Skandinavias flinkeste og kuleste. Vår söta bror som vi så storøyd opp til med dårlig skjult misunnelse og enda dårligere skjult mindreverdighetskompleks.

Slik er det ikke lenger. Der vi før fortalte dumme svenskevitser om han som stilte seg i hjørnet når det var kaldt, for der var det nitti grader, eller han som hadde med seg en bildør i ørkenen slik at han kunne rulle ned vinduet når det ble for varmt, forteller vi nå helt andre historier.

Svensken er akkurat like gal og dum som han var i de fordums vitsene, men nå er det mer graverende forbrytelser enn bløte morsomheter han gjør seg skyldig i. Sverige er nemlig blitt den foretrukne prygelknaben til norsk ytre høyre-side. Spesielt de miljøene som ser på innvandring med senkede øyenbryn og snakker om multikultur med stramme munnviker.

Den nye svenskevitsen går sånn: Har du hørt om svensken som åpnet landet for flyktninger, og fikk ødelagt hele samfunnet av brennende biler, gjengoppgjør, no go-zones og voldtektsmenn, og som nektet folk å diskutere fritt mens hele sivilisasjonen kollapset?

«Svenske tilstander» er blitt et slags kodeord i disse miljøene. En falsk motsetning settes opp: Enten kan man ha en streng innvandringspolitikk der grensene er nesten stengt og der man passer nøye på å dyrke egen kultur og egen etnisitet. Da vil det gå deg godt og du vil få leve lenge i landet. Eller du kan slippe inn fremmedkulturelle muslimer på flukt. Da vil din egen etnisitet og kultur vannes ut. Landet vil fylles av kriminelle snyltere som ødelegger ethvert nabolag de slår seg ned i, slik vi så i Rinkeby denne uka.

Det er ikke mulig å forstå det svenske tweet-spetakkelet fra USAs president Donald Trump uten å kjenne til denne bakgrunnen. Da han kastet ut den totalt ville påstanden om et ikke-eksisterende terrorangrep i Sverige, et av mange alternative fakta vi får fra den kanten, var konteksten viktig. Altså forestillingen om at Sverige er et samfunn i oppløsning, etset i stykker av farlig og ukontrollert innvandring og lammende politisk korrekthet.

Trumps tweet var ikke første forsøk på dette. I mai i fjor kunne sjokkerte norske TV-seere høre om hvordan NRKs Anders Magnus ble jaget av maskerte menn under et TV-opptak. Veteranen hadde vært i forstaden Rinkeby utenfor Stockholm og patruljert sammen med politiet, som kunne fortelle om lovløse tilstander og kriminelle ungdomsgjenger som mer eller mindre hadde overtatt flere lokalsamfunn. NRK-innslaget skapte voldsom debatt, både i Sverige og i Norge. Men Anders Magnus hadde ikke intervjuet en eneste beboer eller ungdom.

«Jeg forventer mer av NRK», sa Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter om reportasjen, og pekte på at det ikke er spesielt overraskende at dopselgere blir aggressive når de avbrytes av politi og et TV-team – og at det ikke gir et helhetsbilde av situasjonen i de svenske forstedene. Han kunne kanskje ha lagt til at sosiale problemer ikke oppstår på grunn av folks rase eller etnisitet, men på grunn av høy ledighet, et delt skolesystem og stor økonomisk ulikhet.

Etter at NRK sendte sin reportasje, dro Filter til de samme forstedene. I motsetning til Anders Magnus, snakket de med ungdommene som bor der. De ble ikke jagd. Ingen kastet stein. «For vanlige folk er det stort sett veldig, veldig trygt her», forklarte Benjamin Dousa. Han bor i Husby og er med i Moderaterna, et parti som kommer med stadige advarsler mot de fæle tilstandene. Ungdomsarbeideren Raymond Peroti forklarte hva de stadige krigsreportasjene fra nabolaget gjorde med folk: «Vi er bekvemme med å se deg som en tjuvaktig, doplangende, kriminell forstads-innvandrerungdom. Hvilken rolle er det da enklest å tre inn i, om det er det bildet som hele tida tegnes av dem? Dette er ungdommer i veldig formative år, der de er i ferd med å bygge seg et selvbilde – og for guttene: et mannsbilde».

Men det er viktig å stille spørsmål ved denne framstillingen av en annen grunn, også. Forestillingen om at innvandring ødelegger samfunnet fører til politiske forslag som man skulle tro var hentet fra en annen tid. Her i Norge har forskningslederen for Nobelinstituttet, Asle Toje, tatt dissens i det offentlig oppnevnte Brochmann II-utvalget på grunn av en uro over at norsk etnisitet kan komme i mindretall i framtida. I Danmark har Folketinget vedtatt at du kun er som dansk å regne dersom dine forfedre kommer fra et vestlig land. Den danske nasjonalforsamlingen ønsker ikke boligområder der over femti prosent av befolkningen er udanske etter denne definisjonen.

Det har foreløpig ikke kommet noe forslag om noen blodvernslov verken i Danmark eller Norge. Men det finnes opplagt farligere no go-soner enn de svenske forstedene.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!