Debatt

Svendsens millioner

Gang på gang får vi høre at lederlønnsnivået i statlig eide selskaper skal gjøres noe med. Det har gått over styr i lang tid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hun fikk manges sympati da hun forlot Telenor etter en konflikt med konsernsjef Sigve Brekke i september. Nå er det blitt kjent at Berit Svendsen fikk med seg 6,8 millioner kroner i sluttpakke. I tillegg til fastlønn på 2,1 millioner og opptjente pensjonsytelser på 1,1 millioner kroner, sitter den nåværende Vipps-direktøren igjen med totalt 11,4 millioner kroner utbetalt for 2018, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er, for å si det rett ut, helt vanvittig. Dessverre overrasker det ikke. Gang på gang får vi høre at lederlønnsnivået i statlig eide selskaper skal gjøres noe med. Det har gått over styr i lang tid. Spørsmålet er når vi vil se at det strammes inn.

Telenor opplyser om at forhandlingen av Svendsens sluttpakke «skjedde i tråd med statens regulativ og vanlig praksis i Telenor». Telenor-styret må utvilsomt ha forholdt seg mest til det siste. Ser vi på de statlige retningslinjene, er Svendsens sluttpakke langt unna føringene. I Næringsdepartementets retningslinjer står det at sluttpakke, eller lønn i oppsigelsestid, ikke bør overstige 12 månedslønner. Det er i seg selv et nivå langt over det vanlige for norske arbeidstakere. Ser vi på det som virker å være vanlig praksis i Telenor, er sluttpakken mer forklarlig. Da Jon Erik Haug, tidligere HR-sjef, trakk seg i 2017, fikk han med seg 5,1 millioner kroner.

Næringsdepartementet har ikke ønsket å kommentere sluttpakken til Svendsen overfor DN. De viser til at det er styret i Telenor som må uttale seg. Det er for svakt, med tanke på at staten eier 53,97 prosent av selskapet.

Når det er et uttalt mål at lederlønnsfesten skal bremses, må det stilles strengere krav til styrer i statlig eide selskaper. Det holder ikke med fine ord og løfter om forbedring, når vi ser at millionene triller etter ledere. Vi trenger styrer som evner å sette foten ned. Svendsen har fått gode skussmål, og har helt sikkert gjort seg fortjent til en anstendig sluttpakke. Men nivået på pakken hun har fått er uanstendig.

Mer fra: Debatt