Stortingspresident Tone W. Trøen sa nei til lønnskommisjonens anbefaling om å øke lønna til statsminister og statsråder mer enn stortingsrepresentantene. Det bryter prinsippet om at Stortinget skal ha armlengdes avstand til fastsettelsen av egen lønn, men Trøen forsvarer det med at kommisjonen bryter praksisen med likebehandling av regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter.

Vis bildetekst
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

14-06-2018

Stopp pengegaloppen

Det holdt på å gå galt. Da Stortinget skulle vedta lønningene til seg selv og regjeringsmedlemmene, hadde lønnskommisjonen foreslått å øke lønna til statsministeren og statsrådene med 3,8 prosent. Ett prosentpoeng over det arbeidstakerne får i år. Heldigvis satte presidentskapet foten ned.

Stortingspresident Tone W. Trøen fra Høyre sa til Dagsavisen i går at både stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer bør ha samme økning som partene i lønnsoppgjøret, men Stortinget burde gått lenger og knyttet godtgjørelsen direkte til andre ytelser de folkevalgte vedtar.

Kjernesummen i det norske trygdesystemet er Grunnbeløpet i folketrygden. Det er for tida på 96.883 kroner. Dersom Stortinget velger å knytte sin egen lønn til dette, slipper politikerne å havne i en situasjon der de gir seg selv en langt mer sjenerøs økning enn de unner landets pensjonister. Rødt har foreslått å sette lønna til 8 G. Også SV-leder Audun Lysbakken ønsker å knytte stortingslønningene tettere til trygdeytelsene. Forslaget om å gi kronetillegg og ikke prosenttillegg, og det samme beløpet som pensjonistene, er godt. Spesielt etter de skandaløse overskridelsene i garasjeprosjektet. Dette er to forslag Stortinget bør se nærmere på.

Lønnskommisjonen ville unngå at statsrådene blir hengende etter toppledere i staten. Men hvorfor skal politikerne sammenligne seg med direktører og ikke pensjonister? Er ikke trygdemottakerne fine nok?

I stedet for å bruke den elleville pengegaloppen i de statseide selskapene som en unnskyldning for fetere politikerlønninger, bør politikerne sørge for at statens ledere lønnes på et langt mer edruelig nivå enn i dag. Når topplederne i de åtte selskapene på børsen som har direkte statlig eierskap tjener nesten 100 millioner til sammen, bør alarmen gå i Næringsdepartementet. Så høyt og så lenge at statsråd Torbjørn Røe Isaksen våkner fra dvalen.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!