04-07-2012

Stjernesmell for scientologene

Det er scientologikirken som blir satt under lupen av kjendisbladene når stjerneparet Tom Cruise og Katie Holmes skilles.

Skilsmissen til Tom Cruise, som i går fylte 50 år, og Katie Holmes (33) er først og fremst et personlig anliggende. Men den har skapt ny internasjonal oppmerksomhet om scientologikirken og hvordan flere opplever at trossamfunnet blander seg inn medlemmenes privatliv. Det er et godt resultat av noe som ellers bare ville vært en sladrehistorie.

Katie Holmes ble kjent da hun spilte i tenåringsserien «Dawsons Creek» på slutten av 90-tallet. Siden har hennes viktigste rolle vært som kona til Tom Cruise. Actionstjernen som i 1986 smeltet pikehjerter verden over som Maverick i filmen «Top Gun», og som nå har hatt en av sine største suksesser med «Mission Impossible: Ghost Protocol». Holmes har innrømmet at hun satt på pikerommet og drømte om Cruise. Da paret begynte å date i 2005, gikk det slag i slag med forlovelse, giftermål og barn. Sju år senere har Holmes fått nok. Torsdag ba hun om skilsmisse og full foreldrerett for parets datter, Suri (6). Mens Cruise er på Island for å spille inn filmen «Oblivion», har Holmes angivelig tatt med seg datteren og flyttet ut av parets leilighet i New York. Ifølge amerikanske medier er det scientologikirken som drev stjerneparet fra hverandre.

Scientologikirken ble grunnlagt av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard i 1951. Livssynet går ut på at mennesker er udødelige vesener som har glemt sin egentlige natur, og etter hvert som man avanserer innenfor kirken skal man visstnok få kunnskap om den utenomjordiske herskeren Xenu som styrte den galaktiske konføderasjonen, blant annet jorden, for millioner av år siden. Troen på utenomjordiske vesener benektes av flere scientologer i dag, men er bekreftet av medlemmer som har brutt med kirken. Scientologikirken ble mye omtalt i Norge våren 2008, da Kaja Ballo, datter av daværende SV-politiker Olav Gunnar Ballo, tok sitt eget liv etter en scientologitest. De siste årene har artist Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Helvete, også snakket varmt om scientologi etter å ha kommet i kontakt med dem gjennom CCHR (Citizens Commission on Human Rights) som ble stiftet av kirken for å avsløre overgrep innen psykiatrien.

Tom Cruise har aldri lagt skjul på sin tilknytning til scientologien. I likhet med Cruises tidligere kone, skuespiller Nicole Kidman, valgte den strengt oppdratte katolikken Holmes å ta del i scientologikirken da hun innledet forholdet til Cruise. Nå kan det se ut som hun har fått nok av dianetikk og Xenu. Et brudd med Cruise vil da også være et brudd med scientologikirken. Kjendiser som John Travolta, Kirstie Allie og Juliette Lewis har blitt brukt for å trekke oppmerksomhet til kirken. Men når denne skilsmissen rulles opp kan det store kjendisfokuset bli heller negativt for organisasjonen. Medier fra hele verden vil jakte hver minste detalj bak stjernebruddet, og det er på ingen måte sikkert scientologene kommer godt ut.

Scientologenes Sea organization rekrutterer ungdommer helt ned i 16-årsalderen. Disse må skrive under en kontrakt med kirken som er gyldig i en milliard år. Det betyr kort fortalt at de binder seg til å vie dette livet, og alle liv som skulle komme, til scientologikirken. Ifølge det amerikanske showbiznettstedet TMZ, skal Holmes ha fryktet at Cruise skulle sende parets datter hit. Avhoppere forteller om en streng disiplinær og manipulerende organisasjon.

Hvis rapportene stemmer har Holmes all grunn til å gjøre det hun kan for å bevare sitt barns rett til selv å velge hva hun skal tro. Hvert år er det familier utenfor Hollywoods rampelys som mister sønner, døtre, søstre og brødre til sekter. Samtidig finnes det mange kvinner som lever med religiøs indoktrinering og undertrykking. Nå kan Holmes bli et symbol på deres kamp for frihet.

Mandag rapporterte TMZ at Holmes fryktet at hun ble forfulgt av kirken. Talspersoner for trossamfunnet gikk fort ut og sa at dette var sprøyt. Er det noe scientologikirken er eksperter på, er det å benekte påstander fra avhoppere. Da BBC-serien «Panorama» laget en avslørende dokumentar om scientologikirken i 2007, følte journalist John Sweeney seg overvåket av kirken. Han ble forfulgt av biler og filmet av folk på gata. Scientologenes svar var at Sweeney var paranoid. Tre år senere bestemte scientologenes øverste talsperson Mike Rinder seg for å bryte ut av kirken. Med seg tok han e-postkorrespondanser som viser at Sweeney hadde blitt overvåket døgnet rundt. Til tross for dokumentasjonen Rinder har lagt fram, nekter kirken like bastant.

Da Katie Holmes og Tom Cruise ble kjærester designet den amerikanske kunstneren Sheila Cameron T-skjorter med påskriften «Free Katie». Nå har kunstneren lagt ut en ny t-skjorte for salg: "Free Katie - Mission: accomplished".


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!