Nyheter

Stem for et grønnere, sunnere, mer miljøvennlig og bærekraftig kosthold!

Dagens høye kjøttforbruk er en belastning for helse, miljøet og dyrene, og er et misbruk av jord- og matressurser. Likevel utsetter staten nordmenn for massiv kjøttreklame, og kjøttproduksjonen får de største subsidiene. Denne politikken kan og bør endres, men langt fra alle partiene ønsker det.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Omlegging til et grønnere kosthold vil bidra til bedre folkehelse, livskvalitet og lengre liv. Dette er også ett av de viktigste tiltakene for miljøet, økt matproduksjon, bærekraftig landbruk og rettferdig fordeling av matressurser i verden. Både vitenskapen og Helsedirektoratets dokumenter anerkjenner at et kosthold med mindre kjøtt kan spare mange mennesker for sykdom, lidelse og tapte leveår, samt spare samfunnet for minst 30 milliarder kroner per år i helseutgifter. Produksjon av ett gram protein fra kjøtt krever mye større jordareal, også i Norge, og gir mange ganger større utslipp av klimagasser enn produksjon av ett gram protein fra plantekost.

Noen politiske partier, både på høyre, venstre og grønne siden har allerede ønsket mindre kjøttreklame og mer vegetarmat. MDG vil fremme vegetarmat, ha en kjøttfri ukedag i offentlige kantiner, øke kjøttmomsen og støtte vegetarmatproduksjon. FrP vil avvikle finansiering av opplysningskontorene (som driver med generisk reklame for kjøtt og meieriprodukter) gjennom omsetningsavgiften, altså vil trekke staten ut av kjøttreklame – et historisk forslag. Høyre erkjenner problemene kjøttindustrien medfører for helse og vil gjøre det lettere å ta grønne matvalg. Venstre, SV og Rødt snakker litt forsiktig om at norsk kjøttforbruk bør ned. SP vil derimot at staten fortsetter med kjøttreklame gjennom opplysningskontorene, samtidig som mange legger skylden for høyt kjøttforbruk på forbrukere. SP og KrF vil også ha mer kjøttproduksjon i Norge – utrolig trist.

Men Arbeiderpartiet sover. Mens Høyre-FrP-regjeringens foreslo å trekke staten ut av kjøttreklame i landbruksmeldingen 2016, og mens Vidar Helgesen fra Høyre, åpnet Oslo Vegetarfestival i år, antydet Knut Storberget nylig, i et intervju i Nationen, at kjøttreklame var viktig, da han snakket om markedsregulering «av sunn og god norsk mat» gjennom opplysningskontorene. Til tross for at dagens høye kjøttforbruk gir sykdommer som tar flest menneskeliv, altså hjerte- og karsykdommer og kreft, ser det ut at profitt er viktigere for Arbeiderpartiet.

Det er altså valgmuligheter både på den blå, røde og grønne siden. Det er bare å håpe at Arbeiderpartiets politikk blir grønnere om noen år!

Kilder:
1.    Landbruks- og matdepartmentet. Lov 10. juli 1936, Lov til å fremja umsetnaden av jordbruksvaror.
2.    Meld. St. 11 (2016–2017) Endring og utvikling — En fremtidsrettet jordbruksproduksjon, side 112 og 139 URL: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-11-20162017/id2523121/
3.    Helsedirektoratet, Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, side 8 og 9.
4.    Helsedirektoratet, Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, 2011, side 302 og 308 – 310.
5.    Nordisk Ministerråd, Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity (NNR 2012), 2014, side 22.
6.    Helsedirektoratet, Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd, 2016, tabell 3.1 side 27.
7.    Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021, side 10
8.    Folkehelseinstituttet. Kunnskapsgrunnlag til nye handlingsplan for bedre kosthold https://www.fhi.no/nyheter/2017/handlingsplan-for-bedre-kosthold/  https://www.fhi.no/publ/2017/kunnskapsgrunnlag-til-ny-handlingsplan-for-bedre-kosthold/

Les også:
Helsefordeler ved et plantebasert kosthold
http://optimaltkosthold.no/sunt-plantebasert-kosthold/helsefordeler-ved-plantebaserte-kosttyper/

Hvilket kosthold er best for helsen og miljøet http://optimaltkosthold.no/mat-politikk/vegetar-og-vegansk-kosthold-er-best-for-folkehelse-miljo-og-helsebudsjett/

Mer fra: Nyheter