Debatt

Statsministerjobben glapp

Siste halvår var likevel bedre for Jonas Gahr Støre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når Ap-leder Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse torsdag gjør opp politisk status, kan han på plussiden notere at Aps tilstand er bedre nå enn den var ved inngangen til året. Stemningen er god. Utsiktene til valgseier er litt lysere. Det er ingen ny maktkamp i sikte. Den kan komme hvis partiet bestemmer seg for å velge ny nestleder etter avsatte Trond Giske. Det er miljøer i partiet og i fagbevegelsen som ønsker kompensasjon for tapet av Giske.

I januar, da Ap lå innhyllet i «Giske-tåka», viste gjennomsnittet av meningsmålingene fra Poll of polls at partiet hadde en oppslutning på 22,4 prosent. Hadde det vært et valgresultat, ville Ap ha vært sendt tilbake til steinalderen, til 1920-tallet da Ap ble sprengt til tre partier. Gjennomsnittet av meningsmålingen hittil i desember plasserer Ap på 28 prosent. På målingene fra Opinion i vår avis i dag får Ap 27,1 prosent.

Etter hvert som «Giske-tåka» lettet utover vinteren og ledelsen, stortingsgruppa og resten av partiet fikk stablet seg på beina, krøp partiet sakte oppover på meningsmålingene. Da sommeren kom med et brak i mai, hadde oppslutningen på meningsmålingene økt til 24,1 prosent, eller omtrent det samme som katastrofevalget i 2001. I november passerte Ap fjorårets valgresultatet på 27,4 prosent.

Støre kan ikke la jubelen slippe løs med en oppslutning på 28 prosent. Det er omtrent det samme som den var i tida omkring første verdenskrig. Men det at partiet har nådd nivået fra stortingsvalget er et pluss. Tross alt er det bedre med litt framgang, enn tilbakegang.

Støre var åtte KrF-stemmer fra å bli statsminister. Hvis ikke blå side i KrF hadde jukset, ville Knut Arild Hareide ha vunnet fram på landsmøtet med sitt forslag om å regjere sammen med Sp og Ap. Blå side gjorde rent bord under valget på landmøteutsendinger i Rogaland KrF. Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad dolket partilederen i ryggen da de gikk i kompaniskap med Høyre og statsminister Erna Solberg med abortloven som kniv i maktkampen. Også Hareide hadde samtaler underveis med både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Det ble med samtaler. Hareide avslo tilbud om hjelp fra de to. Hadde Hareide vært like kynisk som Ropstad, ville han trolig ha vunnet maktkampen i partiet. Og Støre hadde kunnet møte pressen i dag som statsminister.

Les: Drømmen som brast

Støre får neppe noen ny sjanse til å bli statsminister før ved stortingsvalget om tre år. Det kan skje. I høst har de rødgrønne partiene hatt flertall på meningsmålingene. Flertallet er skjørt. Hvis Venstre og KrF klarer å krabbe seg over sperregrensen og Rødt faller under, er trolig løpet kjørt for rødgrønn valgseier med dagens oppslutning om Ap.

Ap kan ikke slå seg til ro med en oppslutning på 28 prosent.

Partiet må bli mer offensivt og synlig enn det har vært hele dette året. Partiets folk må lære seg å bli først på ballen. I politikken er det ingen som er best uten ball. Støre må nå stå fram som opposisjonens ubestridte leder. Han må ta mål av seg til å spille en like viktig hovedrolle for venstresiden som Erna Solberg har klart på høyresiden.

Nå som Venstre har forsvunnet og KrF kommer til å forsvinne inn den blå Solberg-regjeringen, kan Ap konsentrere seg om å samle kreftene på rødgrønn side i nært samarbeid med fagbevegelsen.

Fortsatt er det mange i Ap som spør om hva som egentlig er Støre og Aps prosjekt. Partiet har vært dårlig på å utvikle ny politikk som treffer kjernevelgerne. Ap er god på arbeidslivspolitikk, men ikke god på klimapolitikk. Oljen stenger for en grønn omstilling. Det er ting på gang. Nordland Ap har vist vei med sitt nei til oljevirksomhet i Lofoten, Nordland og Senja.

Det er forunderlig at Ap ikke går i bresjen for store sosiale reformer som for eksempel gratis barnehage, varm mat i skolen og gratis tannpleie. Partiet nøyer seg i stedet med å flikke på systemene. Erfaringen er at Ap vinner valg når det samler seg om noen få hovedsaker som angår vanlige folk. Erfaringen fra siste valg er at Ap tapte fordi partiets budskap ikke traff velgerne hjemme.

Mer fra: Debatt