Debatt

Sprekkdannelser i Venstre

Landets eldste parti kan bli et trist syn de neste årene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ja eller nei? Inn eller ut? Regjeringsforhandlinger eller ikke? Ordholdenhet eller løftebrudd? Det er spørsmålene Venstres landsstyre skal bale med i helgen. Den vanskelige situasjonen som splitter partiet i to har oppstått etter at ledelsen med Trine Skei Grande i spissen helt siden valgnatta har tatt til orde for å bryte kontrakten med velgerne og gå inn i en regjering Venstre gjentatte ganger sa at de ikke støttet.

Hovedansvaret for denne vanskelige posisjonen ligger på én person: Partileder Trine Skei Grande. Hennes iver etter å gå inn i regjering, og den pågående diskusjonen om deltakelse, har allerede gjort ubotelig skade: Venstre står ikke støtt på sitt løfte til velgerne. Helt siden valgnatten har snublingen, vinglingen og faneflukten pågått. Å snu nå vil derfor ikke skape et etterlatt inntrykk av et parti som er til å stole på, men snarere et parti som lekte med tanken på å gi blaffen i sine egne forsikringer, men som ikke turte likevel.

Helgens landsstyremøte vil mest sannsynlig føre til at Grande får det som hun vil. Stortingsgruppa kommer til å få et råd om å starte regjeringsforhandlinger med Frp og Høyre. Men det er en illusjon å tro at Frp vil være villig til å la Grande få skalpen til Sylvi Listhaug i beltet ved å innsette en Venstre-politiker som innvandringsminister. Et Venstre i regjering må snarere belage seg på å holde en kollegial tone med Listhaug, Per Sandberg og de andre Frp-statsrådene.

Det kan selvsagt hende at Venstre klarer å bruke regjeringsposisjonen til å bygge seg opp. Et par-tre statsrådsposter og noen rådgivere og statssekretærer gir en teoretisk mulighet til å markere seg og påvirke styringen av landet. Men så å si all erfaring viser at det er juniorpartneren i en flerpartiregjering som blør mest. Høyre-velgerne som stemte taktisk på Venstre er allerede borte, og partiet ligger under sperregrensen. Dersom Venstre går i regjering, vil partiet måtte tåle å få juling i to omganger i en lang rekke saker. Først fra Høyre og Frp i regjering – og deretter i Stortinget. Landets eldste parti kan bli et trist syn de neste årene.

Mer fra: Debatt