Debatt

Sparker inn åpne dører

Byrådet svikter barn og unge når det gjelder mest.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er noe sørgelig tafatt over politikere som skylder på andre når de selv sitter med ansvaret. Etter snart fire år med byrådsmakten i Oslo fortsetter Arbeiderpartiet å skylde på Høyre når de skal forklare hvorfor ungdomskriminaliteten har økt drastisk i Oslo siden byrådsskiftet.

Statistikken fra Oslo politidistrikt viser en nedgang på 30 prosent i antall straffbare forhold for personer under 18 år mistenkt eller siktet for lovbrudd fra 2010 til 2015. Siden Raymond Johansen overtok som byrådsleder har ungdomskriminaliteten i Oslo økt med over 50 prosent. Jeg sier ikke at økningen skyldes Raymond Johansen manglende lederegenskaper. «Det er bare en påpekning», for å bruke Aps bystyrekandidat Farukh Qureshis egne ord.

I Dagsavisen hevder han «en hel del av de utfordringene en ser i Oslo i dag, faktisk er en konsekvens av nærmere 18 års borgerlig styre i Oslo.» Han er ikke den eneste i Ap som bedriver denne formen for historiefortelling. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl påstår til og med at «vold og kriminalitet er en konsekvens av at Høyre lot ulikheter og klasseforskjeller blomstre.» Dette er ikke kommentarer fra politikere som tar ansvar. Påstandene er heller ikke riktige.

Qureshi påstår at byrådslederen viser ansvar gjennom å kreve fire tiltak fra regjeringen, men at «man ikke har fått særlig gehør fra justisministeren.» Det er rett og slett feil. Byrådslederens tiltak er; forbud mot macheter, økt straff for organisert kriminalitet, utvidelse av straffelovens mulighet til å inndra økonomisk utbytte og økt antall ungdomsplasser i kriminalomsorgen. Alle tiltakene er gode og står allerede i regjeringsplattformen.

Johansen sparker i realiteten inn åpne dører. Regjeringen arbeider allerede med å iverksette tiltakene. Fordi tiltakene forutsetter lovendringer må de på vanlig måte gjennom en behandling på Stortinget før de kan settes ut i livet. Når det gjelder punktet om strengere straffer for organisert kriminalitet stemte Arbeiderpartiet til orientering mot en slik lovendring på Stortinget så sent som i 2017 da Høyre og Frp fremmet et forslag om det.

Det er et uomtvistelig faktum at Ap og byrådslederen kutter kraftig i forebyggende innsats for ungdom. For et snaut år siden gikk alarmen i Oslo. Ungdomskriminaliteten økte og media rapporterte om kriminelle gjenger som spredte frykt. Byrådet foreslo å sette av 49 millioner kroner til forebyggende tiltak. Da bystyret behandlet revidert budsjett i juni 2018 var det bred enighet om at 49 millioner var for lite, og bystyret bevilget til slutt 82 millioner kroner til ekstra forebygging for 2018. Det var penger som gikk til sommerjobber, bedre oppfølging av kriminelle gjengangere, tiltak for bedre skolemiljø og opprusting av utstyr til fritidsklubber. Sammen med økt innsats fra politiet førte det til en roligere sommer enn mange hadde fryktet.

Med fjorårets gode erfaringer friskt i minne er det uforståelig at byrådet med Arbeiderpartiet i spissen bare har satt av 33,5 millioner kroner til forebyggende arbeid mot barn og unge for 2019. Med støtte fra MDG, SV og Rødt er støtte til forebyggende tiltak i realiteten kuttet med 60 prosent. Høyre foreslo for 2019 å sette av 89 millioner kroner til forebyggende tiltak, hvorav 60 millioner til lengre åpningstider og bedre tilbud på fritidsklubbene og støtte til deltakelse i idretts- og fritidsaktiviteter for barn fra lavinntektsfamilier. Vi foreslo også å sette av 5 millioner kroner til et sommerjobbprogram og 24 millioner til en rekke andre konkrete tiltak. Vi fikk ikke flertall for noe.

Det er heller ikke riktig at Høyre kuttet i byrådets forslag til bydelsbudsjett. Når vi vet at byrådet har tidenes største økonomiske handlingsrom med rekordoverføringer fra staten og økende skatteinntekter blir byrådets kutt enda mer ubegripelige. Det ser rett og slett ikke ut til at Ap-byrådet forstår alvoret i situasjonen når stadig flere unge bevæpner seg med kniv, utøver vold og begår ran. Ungdomsarbeid kan ikke drives etter skippertaksmetoden. Oslo trenger et nytt byråd som forstår det.

Mer fra: Debatt