ANNONSE

19-05-2017

Sosialdemokratiets «endelige» seier?

Fire statsråder skriver i Aftenposten 10.5: «Vi ønsker alle et samfunn med små forskjeller. Punktum.» Og – Erna Solberg kan nå fortelle at kamp mot ulikhet vil være en av Høyres aller viktigste saker.

Da må dette være sosialdemokratiets «endelige» seier på verdifronten. Francis Sejersted skrev «Høyre har alltid vært interesseparti for de bedrestilte» – og Høyres historie bekrefter da også at de har forsøkt å følge opp dette i praktisk politisk. Lenge brukte da også Høyrefolk uttrykk som «Aps likhetshysteri», mens «økonomisk utjevning» var et skjellsord. Men nå ønsker altså også Høyre et samfunn med små forskjeller.

Men det er ikke nok å ønske. For som Olof Palme sa: «Politikk er å ville», og er man i maktposisjon må man også handle; også her gjelder: Det du gjør overdøver det du sier.

Målene er de samme, heter det fra Høyre, men virkemidlene er forskjellige. Det er mange land som er styrt av høyrepartier. «Virkemidlene» disse bruker er tradisjonell høyrepolitikk: Skattekutt, privatisering, sentralisering, kutt i offentlige ytelser, kamp mot fagbevegelsen – og salg av «arvesølv», om noe slikt fortsatt finnes. Så langt har det ikke vært mulig å registrere at Solbergregjeringen har tatt i bruk andre virkemidler enn det som er tradisjonell høyrepolitikk. Det er derfor nok av erfaringer om effekten av disse dersom man ønsker «et samfunn med små forskjeller».

Sverige er et eksempel på hva en slik politikk gjør med et samfunn som i utgangspunktet hadde små forskjeller. Mens Reinfeldt var statsminister var Sverige det landet hvor de økonomiske forskjellene økte raskest. Ifølge OECD har landet gått fra en 1. plass i økonomisk likhet, til en 10. plass. Solberg-regjeringen bruker de samme virkemidlene i den økonomiske politikken som regjeringer i andre høyrestyrte land. I disse landene har man hatt en markert økning i økonomiske forskjeller. Høyre bør forklare hvorfor vi i Norge ikke skal få den samme negative utviklingen, når vi bruke de samme virkemidlene. For så langt er effekten den samme som i andre høyrestyrte land; vi er på vei bort fra et samfunn med små forskjeller. Det Høyre har gjort overdøver dagens vakre talemåter.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!