ANNONSE
Reklameplakater for Høyre på Oslo S med budskapet "En statsminister for alle."

k

Vis bildetekst
Foto: Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

11-09-2017

Solbergs trygge valgkamp

De borgerlige ligger an til å få flertallet, viser prognosene. Men Erna Solberg bør vise at hun brenner for mer enn makt og posisjon etter dette valget.

Jubelen på Høyres valgvake sto i taket da dette ble kjent kl 21: Prognosen til TV 2 viste et resultat for Høyre som ligger kun 0,1 prosent under 2013-resultatet, altså 26,7. Valgdirektoratets prognose viste 26,2.

«Tiden er ikke inne for politiske eksperimenter. Stem Høyre.» Det er et av slagordene som skulle mobilisere Høyres velgere rett før valgdagen. Slagordet er omtrent like inspirerende som et glass lunkent vann. Og med en yngre generasjon som virker å være mer opptatt av ideologi, og de store spørsmålene, er det vanskelig å se Solbergs appell. Hvor er de langsiktige visjonene? De nye løsningene? Hva brenner statsministeren for? Valgkampen har ikke gitt et tydelig svar på det.

Selv har Solberg uttalt at hun ikke er helt fornøyd med hvordan Høyres kampsaker har kommet fram. Skole- og helsepolitikken er blant partiets hjertesaker, og her kunne Solberg med hell ha markert seg mer. For hun har hatt muligheten. Medienes søkelys har ikke kun vært på Frps tidvis grensesprengende forslag, som å utfordre menneskerettighetene til asylsøkere og tvangskastrere pedofile. Sakene om norsk skole og helsevesen har vært mange. Her kunne Solberg kommet tydeligere på banen. Framleggelsen av ti helseløfter i starten av august er det neppe mange som husker nå.

På slutten av sommeren raste kreftpasienter mot helseminister Bent Høie da en brystkreftmedisin som er godkjent i flere andre europeiske land, ikke ble tilbudt i Norge. I midten av august ble medisinen tillatt. Men med den ute av søkelyset er det stadig nye medisiner som blir etterlyst. Og systemets treghet er noe Høie har slitt med å forsvare.

Sakene rundt de dyre medisinene er viktige, da de viser konkret hvordan norsk helsevesen todeles: De som har råd til å dekke dyr behandling selv, får den. Den manglende åpenheten om prisvilkårene på nye legemidler gjør det dessuten umulig å forklare ventetid og prioriteringer. Dette har vært dårlige saker for Høyre, som lover godt helsetilbud til alle.

En annen debatt som har fått mye oppmerksomhet i sluttinnspurten av valgkampen er hvorvidt Osloskolen er det utstillingsvinduet Høyre har villet ha det til å være. Her er diskusjonen sentrert rundt ulik forskning og tolkning av denne. Høyre, og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, har holdt knallhardt på sitt. Osloskolen er god, understrekes det. Kompetansekravene til lærerne er nødvendige, selv om de er gjenstand for sterk kritikk fra fagfolk. Og ikke minst: Fraværsgrensa er en suksess, mener Isaksen, selv om det i høy grad er delte meninger også om dette. Sistnevnte har vært pekt på som en vanskelig sak særlig i skolevalget.

Erna Solbergs valgkamp har i stor grad handlet om at ting går bra i Norge, og at hun må få fortsette å styre slik hun har gjort. Det kan ha sikret henne en seier denne gangen. Men mot neste valg bør hun skjerpe budskapet sitt. Hun må vise at hun brenner for noe annet enn å beholde makt og posisjon.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!