Nyheter

Snart kommer gjeldsregisteret og redder oss

Nordmenn pådrar seg stadig mer forbruksgjeld. Selv etter at Finanstilsynet innførte nye retningslinjer for forbrukslån og kredittkort i fjor, har forbruksgjelden til nordmenn økt med over 10 prosent.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var tallet 5 som var fremtredende i de nye retningslinjene fra Finanstilsynet da de ble presentert i fjor. Du kan ikke ha en total gjeld som overstiger 5 ganger bruttoinntekten din, altså inkludert boliglån, billån og studielån. Du skal kunne tåle en renteøkning på 5 prosent uten å få problemer med å betjene gjelden, og du skal ikke kunne få et forbrukslån med en nedbetalingstid som overstiger 5 år. Mange har valgt opp til 12 og 15 års nedbetalingstid for å betale mindre hver måned. Noe som er det samme som å pisse i buksa for å holde seg varm.

Men mye tyder altså på at bankene og finansinstitusjonene som tilbyr forbrukslån og kredittkort i Norge ikke har vært flinke nok til å følge de nye retningslinjene fra Finanstilsynet. Ikke så vanskelig å forstå, da de er mest opptatt av å tjene så mange penger som mulig. Derfor har Finanstilsynet nå varslet at de vil skjerpe tilsynet.

Enorme summer i forbruksgjeld

Den totale forbruksgjelden til nordmenn kan skremme noen og enhver. Vi snakker om over 105 milliarder kroner ved utgangen av 2017. Det er klart at noe bør gjøres. Finansminister Siv Jensen har allerede bedt Finanstilsynet om å utarbeide en ny forskrift for forbrukslån. I tillegg har hun gitt to selskaper konsesjon for å samle inn opplysninger om nordmenns forbruksgjeld i et gjeldsregister. De to selskapene er Evry og Finans Norge, og de har begge opprettet egne selskaper som allerede er godt i gang. Evry med Gjeldsregisteret AS og Norsk Finans med Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Poenget med å etablere et gjeldsregister er at banker og finansinstitusjoner enkelt kan sjekke hvor mye gjeld du har fra før når du søker om et forbrukslån eller et kredittkort. Her er det tydeligvis mange som har unnlatt å oppgi all informasjon.

Bekymret for de unge

Det er stor grunn til bekymring spesielt når det gjelder unge mennesker. En ny undersøkelse viser nemlig at nesten 10 prosent av de mellom 19 og 29 år livnærer seg på kortsiktig gjeld og forbrukslån. En skummel tendens. I tillegg har jo myndighetene lagt opp til at man må ha en stor andel penger selv for å komme seg inn på boligmarkedet. Noe som tvinger mange unge til å ta et forbrukslån. Dette burde virkelig politikerne ta tak i. Det er tross alt bedre å skylde penger med boliglånsrente enn med renter på forbrukslån.

Så gjenstår det å se om myndighetene klarer å stoppe den negative utviklingen. Vi får håpe de klarer det, for betalingsproblemer fører aldri noe godt med seg for noen.

Mer fra: Nyheter