Debatt

Smestadboere – «fritt vilt»

Vi er utsatt for en «heksejakt» fra profittsøkende utbyggere og byråkrater i Plan- og bygningsetaten.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Byrådet har lagt opp til et massivt angrep på byens småhusområder i sin «byutvikling». Smestad er dessverre første bomiljø ut, og skal kommuneplanen realiseres, vil det ikke la seg gjøre uten at mesteparten av eksisterende hus og trær saneres, og eksisterende beboere presses til å flytte. Lykkes politikerne med å rasere det velfungerende bomiljøet på Smestad, vil alle bomiljøer i Oslo få en stor utrygghet kastet over seg. Når kommer raseringsbølgen til dem?

Beboerne på Smestad føler seg utsatt for en «heksejakt» fra profittsøkende utbyggere og byråkrater i PBE som har tette bånd med eiendomsutviklere og ikke lytter til beboerne. Store og små beboere utsettes for et umenneskelig press, og opplever stor usikkerhet knyttet til framtida. Hvorfor vil de rive huset vårt? Hvor lenge kan vi bo her? Hvorfor hilser ikke naboene på meg lenger? Dette har dessverre blitt normale tanker og problemstillinger for beboerne på Smestad. Hjemmet, som skal være ensbetydende med trygghet, har plutselig blitt det motsatte. Barna er sterkt klar over og påvirket av det som skjer. Utbyggerne er svært pågående i sine dørbank og telefonoppringninger til beboerne. En beboer på 90 år sendte utbyggerne på dør, for her skulle hun bo så lenge helsen tillot det. Da ringte samme utbygger i stedet til damens barn, og fikk i stand et møte. En annen beboer som takket nei til utbyggerens tilbud, fikk til svar at «ja, ja, vi er i dialog med de, og de, og de og de», pekte på alle nabohusene, og avsluttet med «vi blir nok enige til slutt, skal du se».

Den umenneskelige prosessen som skjer på Smestad, skjer med byrådets velsignelse. Byrådet sier det er frivillig, men denne frivilligheten er ikke reell, med trusselen om mer enn 12 etasjer på nabotomten, som PBE har lagt som premiss i sine utviklingsalternativ. Byrådet sier utviklingen skal skje i tråd med eksisterende beboeres ønsker, men PBE besluttet planleggingsalternativer som alle innebærer massiv utbygging og rasering av bomiljø halvannen måned forut for at innspillsfristen til planprogrammet var utløpt. Antall innspill sendt til PBE vedrørende Smestad er sannsynligvis ny rekord. Mer enn 300 innspill er mottatt av PBE, hvorav 250 fra innbyggere – det er langt flere enn samlet fra hele Oslo by da byutviklingsstrategien nylig var på høring. Beboernes standpunkt er unisont: 98 prosent av de mottatte innspill fra beboere er mot de raseringsplanene som kommuneplanen legger opp til.

Byrådet snakker om medvirkning. De henviser til medvirkningsprosessen på Smestad som en mal for fremtidig omgjøring av småhusområder til bymessig bebyggelse. Det er i så fall en dårlig mal. Konklusjoner fattes før innspill fra beboere er mottatt. PBE dikterer hvem som skal representere beboerne i den såkalte samspillsgruppen, og gir fortrinnsrett til eiendomsutviklere og utbyggingsvennlige. Samspillsgruppen gir ikke reelt samspill, og burde heller vært omtalt som «Informasjonsoverføringsgruppen», for det er det den i praksis er. Faginstanser blir ikke lyttet til, som at Byantikvaren påpeker verneverdier og arkeologiske verdier spredd utover hele området og at Smestad er uegnet for massiv fortetting. Folkemøter arrangeres, men kun med plass til 100 deltakere i bydeler med 130.000 innbyggere. Møter i rådhuset midt i arbeidstiden. Vi opplever at medvirkningsprosessen på ingen måte er reell. Men det hadde ikke hjulpet stort om den var det, hvis det vi skal medvirke til, er å fjerne våre egne hjem.

Medvirkningsprosessen må forbedres, men for Smestad er det ikke tid til å vente på det nå. Den eneste muligheten til å skåne innbyggerne og sikre at dette gode bomiljøet bevares, er å avlyse den utbyggerstyrte områdereguleringsprosessen som PBE og byrådet er pådrivere for. Det må skje raskt! Ellers vil det gode bomiljøet på Smestad, med høy tetthet av verneverdige kulturminner og biologiske verdier, snart være historie.

Vi kan ikke tro at det rødgrønne byrådet kan forsvare en byutviklingsstrategi som legger opp til at utbyggere og oppkjøpere «rydder» beboerne av veien slik at tomtene sikres for kommunens realisering av k-planen. PBE omtaler dette som «markedsmodning». Det appelleres utelukkende til kapitalinteresser, og beboere får så høye pristilbud at de til slutt ikke «kan» si nei. Dette skaper stor splid i et tidligere godt nabolag. En håndfull beboere som ønsker å maksimere egen økonomisk vinning, ødelegger framtida for mange hundre, 98 prosent av beboerne som ønsker å bevare sitt gode bomiljø og få bo videre i sine hjem – enten i småhus, rekkehus eller lavblokker. Vi håper dagens beboere prioriteres foran mulige, fremtidige beboere.

Til sist vil jeg nevne at Oslo kommune ikke har fulgt lovens bestemmelser om konsekvensutredning, jf. pbl § 4–2 andre ledd med tilhørende forskrift og veileder. Ettersom det ikke er gjennomført en lovpålagt og grundig konsekvensanalyse i forbindelse med utarbeidelse av arealdelen i kommuneplan 2015, mener vi beslutningen om at det skal foretas en bymessig fortetting av Smestad ikke er gyldig.

Vi håper byrådet vil innta et standpunkt som støtter beboerne og ikke utbyggerinteressene i denne saken. Det er svært dramatisk det vi opplever. Vi lever daglig med konsekvensen av at byråkrater har merket av bomiljøet vårt på et kart som har gjort oss til «fritt vilt». Vi ber derfor politikerne stanse dette nå, før det er for sent, slik at skadevirkningene for beboerne og nabolaget begrenses og opphører. Utbyggere: Vi ber om at dere respekterer vårt ønske om å bevare bomiljøet, og at det ikke er fattet en politisk beslutning i saken. La oss få være i fred, og bruk pengene deres på å bygge ut deler av byen hvor det faktisk har et positivt bidrag til området!

Mer fra: Debatt