08-04-2016

Slapp styring

Avsløringene av DNBs tilrettelegging for at rike kunder skal kunne unndra inntekter og formue fra beskatning, er i ferd med å utvikle seg til en skandale. Ikke bare for banken selv, men også for deler av det politiske miljøet.

Framover er det viktig at både DNBs ledelse og de politikerne som har representert staten som største eier, holdes ansvarlig.

Når det gjelder bankens ledelse, med styret og konsernsjef Rune Bjerke i spissen, er det hårreisende at Bjerke fortsatt hevder han ikke kjente til bankens operasjoner i skatteparadiset Seychellene via bankens kontor i Luxembourg. Dersom det virkelig stemmer at Bjerke ikke kjente til dette, kan han lastes for ikke å ha holdt seg godt nok orientert om virksomheten til selskapet han leder. Det samme gjelder DNBs styre.

Det er spesielt alvorlig at daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) tydelig sa ifra om at denne type tilbud ikke var akseptabelt. Det gjorde hun allerede i 2007. Likevel fortsatte DNB med virksomheten. Det skurrer når Bjerke fortsetter å si at han ikke kjente til et problem som landets finansminister uttalte seg krystallklart om, blant annet på Dagsrevyen.

Det ser i det hele tatt ut til at SV med Halvorsen og hennes statssekretær Roger Schjerva i spissen, har utøvd en langt mer aktiv og aktsom politikk overfor potensielt snusk i DNB enn det Arbeiderpartiet gjorde under de åtte rødgrønne årene. Det var Ap, og ikke SV, som styrte Næringsdepartementet og som dermed hadde det direkte ansvaret for statens eierskap i blant annet DNB.

I går sa nåværende næringsminister, Monica Mæland fra Høyre, til DN at hun ikke finner spor av noen opprydding fra Aps side i løpet av alle disse årene. Det er nok en overdrivelse å si at de fire Ap-næringsministerne som styrte departementet ikke gjorde noen ting. Men når banken beviselig har fortsatt med denne snuskete praksisen i hele perioden, er det ganske opplagt at det ikke er gjort nok før DNB ble avslørt av Panama-papirene.

 


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!