Debatt

Skritt som gir håp

Tillit er stikkordet for hele prosessen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sør-Koreas president Moon Jae-in hadde noen klare mål med det uvanlige besøket i Nord-Korea: Å sikre videre samarbeid på flere punkter mellom nord og sør, og å sørge for at dialogen mellom Nord-Korea og USA tas opp. I klartekst betyr det siste poenget å få Nord-Koreas leder Kim Jong-un til å love tiltak som indikerer at landet faktisk har vilje til atomnedrustning. Etter det historiske møtet mellom USAs president Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore i juni, der partene kom med vage løfter, har dialogen stoppet opp mellom USA og Nord-Korea.

I går ble det kunngjort at Kim har lovet å la internasjonale observatører kontrollere nedleggelse av testanlegget Tongchang-ri. Nord-Korea er også villig til å legge ned Yongbyon-anlegget, dersom USA tar «lignende skritt». Nord- og Sør-Korea vil også blant annet forsøke å søke om et felles sommer-OL i 2032.

Reaksjonene blant analytikere tyder på dempet optimisme. Nedleggelse av anlegg under overvåking av internasjonale inspektører vil være et godt skritt videre – men det finnes samtidig flere anlegg som kan fortsette virksomheten. Det viktigste med løftene er at de kan være de første skrittene for å bygge tilliten som trengs for dialogen mellom USA og Nord-Korea.

Nettopp tillit er stikkordet for hele prosessen. Det trengs begge veier. For Nord-Korea er atomvåpnene landets sikkerhetsgaranti. Kun dersom landet tror det kan overleve uten atomvåpnene, vil landet være villig til å gi dem opp. Da trenger Nord-Korea sikkerhetsgarantier, og forholdet til omverdenen må bedres i en slik grad at ikke motparten oppleves som en trussel.

Det er dette forholdet Sør-Koreas president Moon Jae-in nå er i ferd med å bygge opp. Nå planlegges et besøk av Kim i Seoul. Det vil i så fall være det første noensinne av en nordkoreansk leder i Sør-Koreas hovedstad. Det trengs mange aktører, ikke minst USA og Kina, for å få prosessen på rett kjøl – og det er derfor en svært lang vei å gå. Det er likevel helt avgjørende at Sør-Korea nå har en leder som er overbevist om at den eneste veien går gjennom mer tillit og samarbeid. Fred må bygges skritt for skritt, og de første er i det minste tatt.

Mer fra: Debatt