Debatt

Skrekkabinett, Høyre?

Osloskolen har gått fra å være utstillingsvindu for Høyres skolepolitikk til å bli partiets største fiende.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo Høyres utdanningspolitiske talsperson, Saida Begum, har beskrevet Osloskolen med sterke ord. I en kronikk publisert 8. august 2018 i Akers Avis Groruddalen hevdet hun at skolene i Oslo har endret status fra utstillingsvindu til skrekk-kabinett. Begum har i flere artikler hevdet at Osloskolen har blitt demontert og reversert siden nytt byråd kom til makten i slutten av 2015.

Arbeiderpartiet tok tak i 3 hovedutfordringer

Osloskolen har i mange år vært en god skole, noe Arbeiderpartiet i opposisjon var med på å bygge. Samtidig har vi sett noen klare utfordringer med hele utdanningssystemet. Det er særlig 3 hovedutfordringer vi tok tak i og som skiller Arbeiderpartiet fra Høyre.

Den første utfordringen var knyttet til tidligere innsats. Altfor mange går gjennom hele skoleløpet uten å lære å lese, skrive eller regne, og ender med å falle fra videregående. Å starte tidlig betyr å starte i barnehagen. Derfor bygger vi 3000 nye barnehageplasser for å sikre plass til alle. Vi styrket bydelsøkonomien med 1,2 milliarder slik at bydelene som har ansvar for barnehagedriften har større handlingsrom til å arbeide med kvaliteten. Konkrete ting som Høyre i Oslo bystyre har stemt imot.

Den andre utfordringen vi tok tak i var å fordele ressursene i Osloskolen mer rettferdig. Elever med størst behov skal få mer hjelp og ressurser. Derfor vedtok vi ny ressursfordelingsmodell for grunnskolen. Høyre stemte imot og ønsker en mer flat fordeling av ressursene. Vi lovet 200 flere lærere i 1.–4. trinn i 2015-valgkampen, noe Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland beskrev som uklok politikk. Osloskolen er i ferd med å få over 500 flere lærere siden Arbeiderpartiet tok over makten. Vi har innført gratis aktivitetsskole i de skolene som hadde lavest deltagelse. Penger til gratis AKS har Høyre nullet ut i sine budsjetter.

AKS: Kutter all støtte

Den tredje utfordringen handler om mer tillit og handlingsrom. Vi er ikke i mål, men der har vi også gjort noen store endringer. Vi fjernet tusenvis av rapporteringer, for det er barna ansatte i barnehage og skole skal bruke tid på. Åpenhet og tillitsbasert ledelse har vært hovedtemaene når byrådet møter direktørene. Større tillit og handlingsrom til Oslo kommunes fagpersoner i hver enkel barnehage og skole ble i 2016 et av tre styringsprinsipper for utdanningsfeltet i Oslo. Endringene strider med Høyres optimale skolesystem som er betydelig mer rigid og overstyrt, blant annet gjennom flere rapporteringskrav.

Tillit: Tankskip eller flaggskip?

At Høyre snakker ned Osloskolen handler i veldig stor grad om deres motstand mot disse endringene Det skal nevnes at Høyre noen ganger er eksperter på å gjøre om satsninger Arbeiderpartiet allerede har startet til sine. Et godt eksempel på dette er at vi allerede har innført en ordning på Kuben videregående som tilbyr tiendeklassinger et frivillig ekstra år før de begynner på videregående utdanning, men Høyre fremmer likevel forslag i Oslo bystyre om dette og fremstiller ordningen som deres påfunn.

Hva vil Høyre?

Oslo er en by som vokser og forandrer seg. Høyres konservative ideologi som handler om å bevare skolen som den er, og motstand mot fornuftige endringer, passer dårlig med dagens samfunn. Høyre fremstår uten fremtidsvisjoner. Flere sliter med å fange opp hvordan Høyre helt konkret vil styrke Osloskolen.

Mens vårt byråd har fremmet saker med over 200 tiltak for å styrke innholdet og kvaliteten i Oslos barnehager og skoler, velger Høyre seg kampsaker som hører hjemme i en annen tid og som vil svekke kvaliteten og innholdet. Høyre ønsker å måle ferdighetene til alle 3-, 4- og 5-åringer, og legge resultatene ut på nett, et forslag som profesjonen er imot og vil svekke barnas personvern. Høyre i Oslo ønsker karakterer fra 5. trinn og prestasjonslønn for lærere. Privatskoler vil de gjerne se mer av, noe som vil bygge ned den sterke offentlige fellesskolen som byrådet står for. En ny fraværsgrense på ungdomsskolen ble Oslo Høyres viktigste skolesak på årsmøtet i februar. Ingen vet ennå hva slags problem en ny fraværsgrense på ungdomsskolen skal løse. Samlet vil dette neppe gi bedre barnehage og skole.

Fraværsgrense: Starter i feil ende

Gode resultater og systematisk utvikling av Osloskolen kaller Høyre for demontering og reversering. Høyre må slutte å snakke ned landets beste skole, særlig når de ikke kan dokumentere deres påstander. Osloskolen er en god skole, og har blitt enda bedre med Arbeiderpartiet, MDG og SV i byråd.

Mer fra: Debatt