Debatt

Skolen min har voksesmerter

Alt er ikke perfekt i hipsterhimmelen på Grünerløkka.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når du går på en skole midt i hipsterhimmelen i Oslo kan det være vanskelig å se hva som er galt med denne bydel Grünerløkka som vi har alle har lært å elske. Man må egentlig tenke langt og lenge, har vi noen særegne problemer eller sliter vi med de samme problemstillingene som ellers i byen? Er det et problem at vi ikke har et bysykkelstativ i skolegården vår? Er det et problem at alle skal være så alternative at man snart må ty til stråsekker med hull i for å skille seg ut? Er det et problem at Velouria Vintage ikke åpner før kl 11.00, så jeg må vente helt til storefri før jeg kan dra på vintageshopping? Det er ikke lett å si, og siden vi lever i en fin liten boble der et av de største problemene er at inflasjonen kan gjøre kantinematen dyrere, så tar jeg utgangspunkt i oss på Foss.

Her på Foss videregående har vi den fantastiske muligheten at vi kan oppsøke en kafé når vi trenger å ta en pause og snakke med noen. Men vi burde jo egentlig ha muligheten til å dra til helsesøster på skolen. Tidligere hadde vi en helsesøster i noe så uvanlig og sjeldent som 100 prosent stilling på skolen. Så ble det kuttet litt ned, også litt mer og nå har vi helsesøster i en 40 prosent stilling. Og da tenker man jo at hun (eller han! Vi vet ikke helt kjønnet, siden vi aldri har sett hen før) er på skolen sånn cirka to ganger i uken. Men hen må vist på masse kurs og møter som er i skoletiden. Som den flinke elevrådslederen jeg liker å tro at jeg er så har jeg ganske god kontroll, men ikke engang jeg vet om når hen er på skolen og for så vidt hvilket kjønn hen har.

I tillegg så er det noen goder man blir fortalt at man må gi slipp på når man har verdens best beliggende skole. Man må jo spørre seg selv, hvorfor drar alle disse elevene til kafeer og ellers ut av bygget når de får muligheten? Er det fordi vi føler at vi må integrere oss med lokalbefolkningen så vi ikke blir sendt ut av bydelen? Er det fordi vi er uansvarlige og ikke skjønner at kaffe på Kaffebrenneriet hver dag ikke er noe vi har råd til? Er det det at vi har sett på for mange amerikanske serier der kafé og skole er noe som passer perfekt sammen?

Nei, det er fordi at skolen min har voksesmerter! Vi ble fortalt at det finnes en norm for hvor mange elever man kan ha i et x kvadratmeter stort klasserom. Vi har klasser opp mot 34 elever, det er like før vi må begynne å dele stoler. Også tenker man da, hvordan må det være for disse elevene å sitte i fullstappa klasserom i opp mot fire halvannen times økter per dag? Vel, luftkvaliteten er ikke noe å skryte av, men vi venner oss til å se på det positive, det blir i hvert fall ikke kaldt når vi sitter så tett inntil hverandre.

At skolene i bydel Grünerløkka har en helsesøster på skolene hver dag er noe jeg kan tenke meg å ønske til jul. Jeg vil faktisk være dristig nok til å ønske meg god luftkvalitet og god nok plass til å strekke meg uten å treffe sidekameraten i hodet i tillegg. Det viktigste for skolene på Grünerløkka må nok være at alle elever får en en god skolehverdag, noen å snakke med og stor nok plass til å utfolde seg.

Mer fra: Debatt