Debatt

Skjerpings i Kollen

Ravende fulle folk uten kontroll har ikke noe på et idrettsarrangement å gjøre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Det er garantert mange som har hatt en morsom og fin dag langs løypen, men det er utrolig synd at disse hendelsene overskygger det positive med denne dagen. Skjerpings». Det skrev en ung jente i Aftenposten dagen etter fjorårets skandaledag i Holmenkollen. Det er bare å stille seg bak dette.

I 2018 fikk flatfylla totalt dominere det tradisjonsrike idrettsarrangementet. Røde Kors, politi og utøvere meldte om en svært fuktig lørdag, med mange alkoholrelaterte skader, ordensforstyrrelser og allment kaos. Mange ble kjørt vekk døddrukne uten å få med seg så mye som et stavtak. Rundt om i skogen lå det store mengder søppel, men også verdifullt utstyr, arrogant etterlatt av fulle, nyrike nordmenn.

Det var ingen dag å være stolt av for Ola og Kari nordmann, som avslørte en fortsatt svært umoden folkesjel i møte med alkohol. Det er en god og gammel tradisjon å samles i skauen femmilshelga. Mange bor i telt, tenner bål og koser seg blant idrettsinteresserte, og det er selvsagt lov å hygge seg med noen øl. Men ravende fulle folk uten kontroll har ikke noe på et idrettsarrangement å gjøre. Det er viktig å beholde idretten som en rusfri sone.

Det er avgjørende å ta tilbake kultureierskapet til idrettsopplevelsen i Holmenkollen. Vi forventer at arrangøren har tatt lærdom av fjoråret publikumsutfordringer og åpenbare logistikkproblemer, og at de sammen med politi og Ruter har tatt nødvendige grep for å skape en trygg og solid ramme rundt arrangementet.

Vi håper derfor mange av Oslos beboere i dag mobiliserer familie og venner, og at tusenvis tar turen opp i Holmenkollen for å følge femmila og andre øvelser. Vi håper ingen lar seg skremme av fjoråret, men benytter helga til å introdusere nye generasjoner for fellesskapet i Kollen.

Mer fra: Debatt