Debatt

Skjebnehelg for KrF

Det er close race mellom venstresiden og høyresiden før helgens fylkesårsmøter i KrF.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kappløpet mellom venstresidens frontfigur, partileder Knut Arild Hareide, og høyresidens hovedtalsperson, nestleder Kjell Ingolf Ropstad, er ikke over når helgens seks fylkesårsmøter er over. Det gjenstår tre fylker mandag og ett tirsdag før vi vet hvordan fylkenes utsendinger fordeler seg på blokkene. Men skulle den ene eller andre siden vinne eller tape stort, kan løpet være kjørt.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan har rotet til bildet av to klare fronter med sin «tredje vei». Grøvan vil at KrF skal stå på stedet hvil i vippeposisjon mellom blokkene i Stortinget. Han vil foreslå for landsmøtet at hans forslag skal sidestilles med de to andre forslagene om enten å velge venstresiden eller høyresiden. Hvis Grøvan får det som han vil, får ingen av forslagene absolutt flertall, det vil si 50 prosent eller mer på landsmøtet. Forslaget som får flest stemmer vil vinne. Grøvan som subsidiært støtter høyresiden, regner da med at hans subsidiære standpunkt går av med seieren.

Landsmøtet lar seg neppe lure. Jeg går ut fra at landsmøtet vil følge vanlig demokratisk prosedyre, nemlig at det først voteres over Grøvans «tredje vei» som har minst oppslutning blant delegatene. Når det er falt, velger landsmøtet mellom venstresiden og høyresiden.

Grøvan har mer på lur. Han sa til Aftenposten torsdag at et knapt flertall på landsmøtet for å felle Solberg-regjeringen ikke nødvendigvis må følges. Han frykter partisplittelse og han mener at KrFs stortingsgruppe og sentralstyre må tolke et jevnt resultat. Siden det er flertall i stortingsgruppa for å beholde Solberg-regjeringen er svaret langt på vei gitt hvis KrF gir seg inn på Grøvans vei.

Det er flere tegn på at høyresiden i KrF nå føler sterkt på frykten for at venstresiden kan vinne flertallet på landsmøtet 2. november. Høyresiden kuppet årsmøtet i Rogaland KrF og stjal alle utsendingene minus en. Det skjedde til tross for at en tredel av forsamlingen gikk for partileder Hareides forslag om å forhandle om regjering med Ap og Sp.

Andre nestleder Olaug Bollestad, som er Solberg-tilhenger, var til stede på årsmøtet, men opplyste ikke møtet om at hun og resten av partiledelsen anbefalte at det skulle gjennomføres et representativt valg der også mindretallet fikk sine delegater på landsmøtet.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som tydeligvis har tatt mål av seg til å bli ny partileder hvis Hareide taper kampen på landsmøtet om veivalget, samarbeidet med Høyres informasjonssjef om å få statsminister Erna Solberg til å uttale seg offentlig om at hun er villig til å endre abortloven og forby tvillingabort. Det er et grovt overtramp av nestleder Ropstad å blande Høyre inn i den interne kampen i KrF om linjevalget.

Utfallet av valgene på fylkesårsmøtene i helgen og de neste dagene blir særdeles viktig. Men den endelige kampen kommer trolig til å bli avgjort på landsmøtet 2. november. Det kan gå partilederens vei. Utsendingene møter ikke med bundet mandat og det er skriftlig avstemning. Knut Arild Hareide har stått støtt gjennom hele prosessen. Han står nå fram som en av KrFs mest solide partiledere noensinne. Borte er hans tidligere usikkerhet. Hareide er tydelig og kampklar. Smilet og den kvikke replikken er på plass. På en god dag kan Hareide svinge flertallet i sin retning. Landsmøtet tar en stor sjanse hvis det avsetter sin populære partileder for å gå i regjering med Frp.

Hans Fredrik Grøvan er redd for at partiet sprekker hvis KrF sier nei til Erna Solberg. Han burde være like engstelig for hva som vil skje med KrF hvis landsmøtet avsetter Hareide og går i regjering med Frp. Med unntak av Rødt er Frp det partiet som ligger lengst unna KrF. Det gjelder på alle politikkens hovedområder, økonomi, utjevning, klima, kamp mot fattigdom, sosialpolitikk, alkoholpolitikk, arbeidsliv, innvandring, distrikt, landbrukspolitikk, bistand.

Den dagen Sylvi Listhaug blir ny leder i Frp, blir Frp et parti som vil trives svært godt i det europeiske høyrepopulistiske selskapet. Frp blir et antikirkelig parti med brodd mot landets prester og biskoper. De som ikke tror på det, kan jo lese Listhaugs bok.

Mer fra: Debatt