18-05-2018

Ski-VM i Norge

Trondheim fikk ikke ski-VM i 2021 og heller ikke i 2023. Det eneste sikre er at ski-VM kommer tilbake til Norge igjen.

Det ble satt inn tunge ressurser for å vinne kampen om ski-VM i 2023. Men de sju «sikre» stemmene viste seg ikke å være så sikre likevel. Derfor gikk slovenske Planica av med seieren. Marit Bjørgen og resten av den norske delegasjonen måtte reise skuffet hjem fra FIS-kongressen i Hellas (!).

Ski-VM arrangeres annethvert år, og som verdens beste skinasjon er det garantert at mesterskapet skal tilbake til Norge før eller siden. Oslo 1966, Oslo 1982, Trondheim 1997 og Oslo 2011 er rekka til nå. Norges Skiforbund har for lenge siden bestemt at Trondheim er Norges neste VM-arrangør. Men når man nå skal vurdere å søke 2025 dukker det opp noen forstyrrende elementer.

For det året er det norske planer for å arrangere alpin-VM, et mesterskap som aldri har vært arrangert i Norge før (bortsett fra OL i 1952 og 1994). I motsetning til ski-VM skal man gjennom en norsk lokaliseringsdebatt først. Kandidatene er Lillehammer (Kvitfjell/Hafjell), Hemsedal og Narvik. Krigen er allerede i gang, forsterket av nord-sør-dimensjonen, og det er styret i Norges Skiforbund som tar avgjørelsen.

Men man vil ikke ha ski-VM og alpin-VM i Norge samme vinter. Hvem skal vike? Og hvilket arrangørsted for alpine grener skal man velge?

Bak alt dette ligger ulmende ønsker om å kaste seg på OL-togeet igjen fra 2030.

Det har aldri vært noen samkjørt strategi fra Norges Idrettforbunds side å se på Norge som arrangørland av forskjellige mesterskap. Det er særforbundene som kjører løpet. Det er kun OL NIF involverer seg i. Kanskje noen burde ha et overordnet blikk og lage en plan? Det tror jeg kultur (og idretts)-ministeren ville satt pris på. Å søke VM og OL koster penger. Da kan ikke prosjektene slå hverandre i hjel.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!