22-08-2013

Skam deg, Inga Marte Thorkildsen!

Like klær i barnehagene vil aldri forandre sosiale ulikheter. Dette er et skudd i blinde. Den rødgrønne regjeringen må ta ansvar for at Norge har flere fattige barn enn før.

Thorkildsen hyller de like klærne til barna i Bakken barnehage i Skien. I Bakken barnehage i Skien har alle barna fått like klær, en rød og en blå t-skjorte. Motivasjonen er todelt: Fjerne motepress og utjevne sosiale forskjeller.

-Stilig, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. Minister for den regjeringen som lovet å avskaffe fattigdom med et pennestrøk da den tiltrådde i 2005. Om den hadde vært fjernet slik de lovte, så hadde kanskje ikke dette tiltaket vært verken nødvendig eller «stilig». Den rødgrønne regjeringen har gjennom sin politikk har økt avgiftsbyrden på en måte som har skattlagt de fattigste hardest. De har ført en usosial skatte- og avgiftspolitikk, og blant annet er resultatet nå at det har blitt flere fattige i Norge.

SV har vært med på å øke matmomsen fra 11 prosent til 15 prosent, økt egenandelene på medisinen, fjernet særfradraget for store sykdomsutgifter, kraftig økt bompengeandelen av nye veier til 94 prosent, kutter 15 prosent av pensjonene til de som er gifte eller samboende. Er dette like «stilig», Thorkildsen?

Høyskolelektor på markedshøyskolen Cathrine Von Ibenfeldt, bommer også når hun i dagens utgave av Dagsavisen foreslår uniform i barnehagen og skolen. Det er naivt å tro at man kan viske ut forskjellene på denne måten. Foreldre må selv bestemme hva barna skal kle seg i. Denne norske likhetstanken er litt naiv, og jeg har tiltro til at lærere syns barna er både smarte og strukturerte uten uniform.

Hva skjedde med likestillingen når jenter og gutter må deles inn i blått for gutter og rødt for jenter? For f. eks homofile er dette diskriminerende med tanke på livet senere. Det skaper et kunstig skille mellom kjønnene allerede i barnehagen. Dette er uheldig. Jeg tror ikke forskerne har tenkt på dette.

Regjeringen må feie for sin egen dør når de selv har økt avgiftstrykket på en måte som først og fremst rammer de som allerede sliter mest. Det har blitt 7.000-15.000 flere fattige barn med den rødgrønne regjeringen, og de må ikke komme å si at det ikke betyr noe for foreldrene til disse barns om minstefradraget er 78.000 eller 100.000, om matmomsen er 11 prosent eller 15 prosent. Dette betyr mer enn like klær i barnehagen.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!