Telenor-sjef Sigve Brekke (t.v.) skal ha ønsket å flytte sin Skandinavia-sef Berit Svendsen til Asia. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

Telenor-sjef Sigve Brekke (t.v.) skal ha ønsket å flytte sin Skandinavia-sef Berit Svendsen til Asia. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

31-08-2018

Skadelig bråk i Telenor

Det ser unektelig ikke bra ut utad. Men det er vanskelig å vite nøyaktig hvilken agenda Telenor-sjef Sigve Brekke har hatt bak forsøket på å flytte Skandinavia-sjefen, Berit Svendsen, til Asia.

Kilder har overfor VG beskrevet forsøket som del av en maktkamp i Telenor. Det er også blitt hevdet at Brekke forsøkte å flytte Svendsen allerede i 2015, da han tok over som konsernsjef. Da skal det ha vært Ungarn han ville flytte henne til.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har avvist å ta stilling til uroen, men ifølge TV 2 har styreleder Gunn Wæstad orientert departementet om «fakta i saken».

Telenor har for vane å flytte nokså hyppig på sine toppledere. Sigve Brekke har forklart at de ønsker å sikre at lederne har bred internasjonal erfaring. Angivelig er det ansett som gunstig å ha jobbet i Asia dersom man ønsker seg oppover i selskapet. Av den grunn skal flere kvinner ha valgt å se seg om etter jobb utenfor Telenor. Familiehensyn kan gjøre en slik flytting vanskelig. Svendsen skal ha takket nei til å bytte jobb, nettopp av hensyn til familien.

Telenor står fritt i å ha en strategi der toppledere flyttes jevnlig. Det kan sikkert ha sine fordeler at hver enkelt ikke sitter for lenge i samme posisjon. Samtidig er risikoen at en slik praksis skaper unødig mye støy. Hyppig rullering fordrer at man har lederkandidater som har mulighet til å flytte potensielt langt. Det setter begrensninger for hvem som kan komme seg til topps i selskapet.

Spørsmålet er også hvordan denne praksisen kan brukes til å håndplukke hvem konsernsjefen ønsker rundt seg til enhver tid. Dersom Svendsen hadde takket ja til jobben i Asia, ville hun med det ikke lenger være en del av konsernledelsen. Med konflikten rundt ansettelsen av Brekke, og Telenors problemer med å sikre kvinner i toppledelsen i mente, framstår det som om Asia-flyttingen er et trekk for å sørge for at Svendsen holdes på avstand. Det er ikke et inntrykk som Telenor er tjent med å gi.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!